0

Podlaha – její hladké provedení a kompatibilita s okny a dveřmi

Podlaha je absolutním základem každého prostoru. Její výběr je klíčový pro celkový vzhled a charakter místnosti. Pro začátek si připomeneme pár zásad, na které při plánování pokládky a dokončování podlahy nesmíte nezapomenout. Následně Vám prozradíme, jakých kombinací využít při vytváření interiéru klasického, rustikálního či moderního – řeč bude o vhodném výběru materiálu, barev a dekoru oken a dveří právě ve vztahu ke zvolenému charakteru podlahy.

Gerflor

Bezchybná pokládka podlahyHladké přechody jsou trendem

Neviditelné hladké přechody mezi jednotlivými místnostmi, elegantní obvodové zakončení podlahy a velmi čisté řešení rohů místnosti jsou současným jasným trendem ve stavebnictví. Při plánování podlah v celém bytě či domě je třeba vše pečlivě rozvážit a změřit předem. Použité materiály podlahovin mohou mít různou výšku, s čímž je třeba počítat. Přechodové lišty mezi jednotlivými prostory nejsou již dnes příliš v módě, v krajním případě se používají co možná nejméně nápadná řešení – ideálně v identické barvě s materiálem podlahové krytiny.

Obvodové lišty se zpravidla vybírají z totožného materiálu a ve stejné barvě jakou má samotná podlaha. Oblíbenou volbou je bílá obvodová lišta ve dřevě. Její provedení ovšem musí být absolutně skvělé, aby s podlahou plně korespondovalo a nikde se neodchlipovalo.

V případě, že se rozhodnete obvodových lišt nevyužít, je třeba zajistit zcela dokonalé a čisté zpracování rohových partií místnosti.

Speciální kategorií je zakončování hrany schodů. Ideální je opět technické řešení bez nutnosti použít obvodovou lištu. V krajním případě vybírejte takovou, jejíž provedení je v dekoru a barvě samotného schodiště. Rozhodně se vyvarujte použití kovových lišt, které opravdu nevypadají dobře.Podlaha a její hladké provedení

Zásady pro pokládku dlažby

Pokládku dlažby si předem důkladně rozmyslete. V tomto případě platí dvojnásob úsloví: „Dvakrát měř a jednou řež!“ Dřív, než se do nákupu a následné pokládky dlažby pustíte, je třeba vytvořit si tzv. kladečský plán. S ohledem na velikost a členitost místnosti volíte i vhodný formát dlažby. Velké formáty jsou sice elegantní, ale v menších nebo složitějších prostorech nejsou ideálním řešením. V průběhu pokládky totiž dochází k velkým prořezů, které se značně prodraží. Nehledě k tomu, že řezání dlažby je vždy trochu riskantní záležitostí. Materiál nemusí mechanický zásah vydržet, je proto třeba počítat s jistou rezervou. A ta představuje další náklady.

Okna, dveře, podlahy – možné kombinace a jejich vliv na celkový charakter interiéru

Při řešení interiéru musíme mít především na mysli, jakého výsledného efektu chceme docílit. Je to právě podíl dřeva či dřevěných dekorů, který vytváří charakter místnosti. Čím více dřeva a dřevěných prvků, tím klasičtějšího a rustikálnějšího vzhledu docílíme. Chladnější materiály užité v interiéru, jako sklo nebo kov, navozují moderní minimalistický dojem. Čistou modernu si však pro svůj domov přeje jen málokdo.

Podívejme se, jak se dají kombinovat dřevěné dekory podlahy, dveří a oken. Nejjednodušším příkladem je pojednat tyto tři interiérové dominanty v jednom typu dřeviny a ve stejném barevném odstínu. Jedná se o dobré řešení například pro chatu či chalupu, neboť výsledný efekt je značně rustikální a klasický. Případnou monotónnost jednoduše rozrušíme výrazným prvkem, jako jsou například barevná kachlová kamna, starožitná malovaná truhla, či výraznější dekorativní textilie. Světlý útulný dojem nám vytvoří čistě smrkový interiér. Tmavý ořech bude naproti tomu působit značně klasicky. K prosvětlení takového interiéru pomůže sklo, kovy a hojnost textilu.

Pokud uvažujete o moderním interiéru, je třeba dřevěnými prvky šetřit. Možnou cestou je využít odlehčeného tónu běleného dubu pro okna a dveře. Podlahu potom zkombinujete ve zcela jiném dekoru a provedení (dlažba, linoleum, koberec). Vzniklý kontrast Vám pomůže docílit moderního, svěžího dojmu. Pro inspiraci si prohlédněte podlahové materiály a jejich nápadité dekory ze sortimentu naší nabídky.