0

Kam je vhodné položit zátěžový koberec

Zátěžový koberec představuje již podle názvu odolnou podlahovou krytinu, která se užívá v prostorech s vysokou mírou provozu a kontinuálním prouděním lidí. Nejedná se však jen o podlahu vhodnou pro komerční prostory a kanceláře, zátěžové koberce jsou vhodný i k využití pro domácnost. Správný zátěžový koberec vytváří elegantní útulný dojem, zůstává odolný proti opotřebení, je barevně stálý a navzdory veškeré expozici se vyznačuje celkovou dlouhou životností koberce. Využívá se především v komerčních prostorách, jako jsou obchody, školy, veřejné budovy, hotely, kancelářské budovy. Pro speciální účely má však zátěžový koberec své využití i v domácích podmínkách. Především jako koberec do chodby, předsíně, domácí pracovny, dílny, zkrátka všude tam, kde by se běžný koberec jen stěží osvědčil.

Zátěžové koberce K K

Vlastnosti zátěžového koberce, technická specifikace a údržba

Zátěžové koberce se nejčastěji vyrábějí ze syntetického polyamidového nebo polypropylenového vlákna (PA, PP, nylon). Díky tomu získávají své neocenitelné vlastnosti – dlouhou životnost, barevnou stálost, mimořádnou odolnost, a to vše současně se snadnou možností údržby tohoto tzpu koberce.

Další speciální vlastnosti vybraných zátěžových koberec jsou: vysoká odolnost proti uklouznutí (výhoda nejen v pracovně, komerčních prostorách či v dílně), snížený stupeň hořlavosti materiálu, odolnost vůči mechanickému poškození vlivem pohybu kolečkových kancelářských židlí, kompatibilita s podlahovým vytápěním, protihluková či antistatická úprava, vhodnost pro pokládku na pravidelně využívaná schodiště či pro použití na podlahu vstupních hal a chodeb..

Vždy je tedy dobré rozvážit pravý účel užití a místo pokládky zátěžového koberce a vybrat tomu odpovídající druh. Prohlédněte si náš kompletní sortiment zátěžových koberců a uvidíte, že možností na výběr je vskutku dost, a to ve všech cenových hladinách.

Z hlediska stupně zátěže rozeznáváme v zásadě tři typy zátěžových koberců. S nižším stupněm odolnosti vhodné do běžného domácího provozu; vysoko zátěžové provedení vhodné pro hotely, školy, kanceláře a extrémně zátěžová úprava používaná v restauracích, kinech či velkých obchodních domech. Rozdíly mezi jednotlivými typy se pak projeví samozřejmě i v ceně výrobku.

Údržba zátěžového koberce musí být snadná. Zátěžový koberec vydrží mechanické i chemické čištění.

Dobrý zátěžový koberec tedy musí co nejdéle čelit silnému provozu, musí být dobře udržovatelný, musí se nechat snadno vyčistit i od nepříjemných skvrn. Musí zkrátka vypadat dobře navzdory nešetrnému užívání podlahy.

Kam položit zátěžový koberec

Komerční prostory, hotely, kanceláře

Komerční prostory jsou místem, které pro svůj účel vyžaduje především reprezentativní vzhled. Ať už se jedná o obchod, banku, restauraci, hotel nebo kancelářskou budovu, společným jmenovatelem je neustálý pohyb většího množství osob, zaměstnanců, návštěvníků a klientů. Důležitým kritériem pro výběr podlahové krytiny je kromě estetické funkce také odolnost, snadná údržba a dlouhodobá životnost. Speciálními vlastnostmi, které oceníte je odolnost při pokládce na pravidelně využívané schodiště, odolnost proti opotřebení vlivem působení kolečkových židlí, kompatibilita s podlahovým vytápěním, antistatická úprava, útlum kročejového hluku. Možností na výběr z našeho širokého portfolia je skutečně dost, záleží pouze na parametrech a cenové představě.

Sortiment nabízíme v několika cenových kategoriích. Od klasické cenově dostupné řady New Orleans po luxusnější řadu Fortesse SDE.

Pro komerční prostory s vysokou zátěží jsou speciálně navrženy produktové řady Optima SDE a Centaure Deco, které má i protihlukovou úpravu.

Ke specialitám patří řada Traffic se střiženou úpravou vlasu či vysoce elegantní tweedový vzor řady Tweed.

Domácnosti

Své využití najde zátěžový koberec i v běžné domácnosti. Volíme jej do místností s vysokou frekvencí pohybu, do kterých se běžně vstupuje ve venkovní či výrazně znečištěné obuvi. Jde především o chodbu, předsíň, zázemí za dveřmi vedoucími ze zahrady či verandy (přímé přechody mezi venkovním a vnitřním prostorem). Své uplatnění najde zatěžový koberec i v domácí kanceláři. A v neposlední řadě je zátěžový koberec ideálním řešením pro technické místnosti, garáže a dílny, kde se předpokládá práce, při které může snadno dojít k znečištění podlahové krytiny.

Pokládka zátěžového koberce

Pro svůj nerušivý jednolitý design je ideální variantou do vstupní haly například řada Piccolo. Pestrou škálu atraktivních barev při zachování příznivé ceny představují zátěžové koberce řady Primavera. Luxusnější vzhled vybranému interiéru Vašeho domova dodá díky jednoduchému kontinuálnímu vzoru řada Akzento.

Ve kterých místnostech domácnosti se zátěžovému koberci vyhnout

Přes veškeré výhody, ke kterým se řadí příznivá cena, zajímavá barevná škála, dlouhodobá životnost a snadná údržba, nelze využití zátěžového koberce doporučit ve všech místnostech domácnosti. Pro obytné části (obývací pokoje, ložnice) doporučujeme zvolit koberce s vyšším stupněm komfortu, koberce vyrobené z přírodních materiálů nebo třeba kusové koberce, které interiéru dodají opravdu elegantní nádech. Všechny tyto vlastnosti Vám z objektivních důvodů zátěžový koberec nemůže plně nabídnout.

Kompletní sortiment zátěžových koberců naleznete na našem eshopu, kde vám rádi poradíme s výběrem toho ideálního produktu i množství pro daný prostor a umístění. Samozřejmostí je náš podlahářský poradenský servis, který je pro všechny zdarma a můžete ho vzužít na jedné z našich 10 prodejen, či v rámci online podpory na e-shopu Koberce K+K.