0

Dřevo je základ bydlení - Tmavá dřeva a obecné zásady v typologii dřevin

V dnešním díle seriálu o typologii dřevin se zaměříme na dřeva tmavá. Teorie barevnosti tvrdí, že tmavé tóny vnímáme jako elegantní a vážné. S tím plně korespondují právě i tmavé odstíny dřeva.

Tmavá dřeva v interiéru

Wenge

Již po desetiletí se jedná o hojně využívanou dřevinu. Její barva je čokoládová až tmavě hnědá, s variantami do fialové či lehce načervenalé. Jedná se o velmi tvrdé a odolné exotické dřevo se strukturou podobající se našemu dubu. Wenge je především elegantní a luxusní. Díky svým tmavým odstínům se hodí do moderně působících interiérů.

Tmavá podlaha v kuchyni

Mahagon

Jedná se o velmi sytě červené dřevo, které bylo v dřívějších dobách neskutečně populární. V dnešní době o něj takový zájem není. Což by se dalo tvrdit o výrazných dřevinách obecně. Dnešní trend směřuje k barevným odstínům menší intenzity a sytosti. Dřeva s velmi výraznou kresbou, jako je například makassar, oliva, indická jabloň či zebrano vytvoří jistě zajímavý prvek v interiéru, ale právě tato výraznost se za nějaký čas okouká a bohužel třeba i vyjde z módy.

Tmavá obecně

Shrnutí ohledně výrazně tmavých dřev je následující – používají se samozřejmě i v dnešní době, ale fungují spíše jako zvýrazňující prvek na jinak strohém jednoduše čistém pozadí. Pokud je naším cílem, aby interiér působil střízlivým dojmem, nedoporučujeme kombinovat více dřevin s výraznou kresbou.

Dřeviny obecně

Pro všechny dřeviny obecně platí následující zásady:

  • Tmavá dřeva = elegantní a solidní vzhled, vážnost a důstojnost
  • Světlá dřeva = neformální, jemné, lehké a vzdušné
  • Výrazná barva dřeva = dojem tepla a útulnostiTmavá podlahová krytina

Čím výraznější je dřevěná kresba, tím spíš doporučujeme aplikovat tento materiál na menší ploše nebo alespoň pokud možno na neutrálním pozadí. Kromě volby typu dřeva hraje roli i to, kam jej umístíme. Velký rozdíl ve výsledném dojmu udělá užití na podlaze, na stropě, v podhledu, případně pouze v podobě doplňkového prvku.

Minimalistický interiér si se dřevem příliš nerozumí. Pokud je cílem vytvořit moderní vzhled obydlí, můžeme si dřevo dovolit, ovšem vyhněme se jeho pokládce na podlahu. Dřevěné prvky vytvoří zajímavý kontrast k jednolité podlaze (stěrka, PVC a vinyl, kámen). Ideálně se dřevo hodí na souvislé vertikální plochy, jako jsou dveře, velkoplošné vestavěné skříně, kuchyňské linky, obložení stěny a schodiště. Ve výrazně moderním interiéru doporučujeme dřevo použít neopakovaně, a to na jednom velkém kusu nábytku (např. jedna velká vestavěná skříň). Jakmile by se dřevěných prvků v interiéru opakovalo víc (dřevěný stůl a židle, konferenční stolek), začne se tento podobat spíše klasice či rustikálu. Takovou moc dřevo má, vše se mu dokonale podrobí.

Tmavá podlahová krytina

Z hlediska volby podlahové krytiny připomínáme, že kvalitní alternativou tmavě dřevěné podlahy je PVC a vinylová podlaha s dekorem dřeva. Pro tuto variantu náš sortiment zboží nabízí imitace tmavého dřeva.

Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.