0

Vytváříme interiér

Bytový textil a koberce

Široké využití textilií v interiéru se zakládá na mnohaleté tradici. Textil ve všech podobách poskytuje již po staletí obytnému prostoru krom estetického také vyšší tepelný i zvukový komfort.

Hlavně koberce patří k lidským obydlím odpradávna. Používaly se nejen na podlahy, ale i jako tapisérie na stěny nebo přikrývky na lůžka. Stejně tak nejrůznější závěsy, záclony a panely, které zdobily převážně okna. Textilie měla ovšem i jiné funkce – členila a rozdělovala prostor ve větších místnostech. Ty byly rázem útulnější a teplejší.

Jak si zařídit interiérInspirováno přírodou

Trendem ve výrobě textilních materiálů je přenést přírodu do bytu a vytvořit tzv. zelený prostor. Na bytových textiliích se objevují živé barvy, ale i světlé, zelené a přírodní tóny. Bytoví architekti a designéři sázejí zejména na přírodní strukturu a luxusní materiály, které v interiéru vyniknou a zvýší komfort bydlení. Například koberce z přírodní vlny mají neuvěřitelnou živostnost. V bytových textiliích se často objevuje damašek, jehož vytkávaný vzor nádherně lomí světlo a budí dojem luxusu.

Příjemná oáza klidu

Obydlí má být především naší oázou klidu. Barva bytového textilu může ovlivnit náladu a emoce, dodávat sílu a vybízet k aktivitě, nebo nás naopak uklidňovat. Ať už preferujete severskou jednoduchost nebo se utápíte v záplavě doplňků a barev, mějte hlavně svůj originální styl. Porozhlédněte se po zajímavých textiliích, které Váš interiér zkrášlí.

Bytové doplňky jsou nezbytné

K nepostradatelným doplňkům patří koberce, záclony, závěsy, polštáře, přikrývky a mnoho dalších. Třeba paravány či tapisérie.

Zvláštní kouzlo mají voály, které zjemňují celkový vzhled místnosti, rozptylují světlo a elegantně doplňují okna. Lehce vytvoří i příčku při současném zachování pocitu velkého prostoru. Modernímu interiéru sluší jak zcela bílé nebo světlé odstíny, tak transparentní vzory, které se mohou různě kombinovat.

Vytváříme interiér

Víte, že…

Záclony se používají jako jemné dekorace oken. Jejich kvalita se může lišit. Organza je lesklejší, má pevnější vazbu, bílá organza se hodí k barevným a vzorovaným látkám na závěsy. Motivy zakoupíte od moderního geometrického stylu až po klasické květinové. Voál i organza se vyrábějí jednobarevné, ale k dostání je i škála vzorů a barev.

Závěsy a dekorační látky jsou důležité pro komfort i funkčnost bydlení. Tyto bytové dekorace nejen utvářejí barevnou kombinaci interiéru, ale plní i zatemňovací funkci. K tomuto účelu se používají tzv. blackouty neboli zatemňovací závěsy, které nepropustí do interiéru žádné světlo.

Paraván dříve sloužil hlavně jako zástěna při převlékání. Tento mobilní a skladný panel lze jednoduše použít i dnes, třeba k oddělení malého pracovního koutku s počítačem nebo k vytvoření soukromí u čtecího koutku s křeslem.

Tapisérie mají dlouhou tradici, v historii fungovaly především jako tepelné izolanty stěn. Výborně však mohou zdobit moderní interiér. V interiérech, kde vládne přírodní materiál (dřevo, kámen, beton a sklo) bude tapisérie zajímavým oživením. Jeden velký a výrazný kus může zdobit stěnu přilehlou k sedacímu koutu, několik menších, podlouhlých se hodí třeba do delších chodeb, kde ztlumí kročejové zvuky. Koberce a textilní obrazy můžete použít i v ložnici. Své využití najdou tapisérie i v dětských pokojích a pracovnách, kde chceme především vytvořit příjemné, tiché prostředí.

Dřevo a jeho zdařilé imitace

Dřevěný masiv volíme ve chvíli, kdy je náš interiér pocitově studený. Dřevo mu dodá na útulnosti, ať už ho použijeme na podlahu, nábytek nebo obklady stěn. Základem úspěchu je užívat jej s rozmyslem.

Kromě masivu a dýhy jsou na trhu i zdařilé imitace dřevin. Od těch pravých jsou často k nerozeznání, a navíc nabízejí další praktické vlastnosti. Skvěle se udržují, jsou cenově dostupnější, nevadí jim kontakt s vodou, jsou odolné vůči poškrábání, mechanickému opotřebení. Řeč je například o kvalitních PVC a vinylových podlahách s dřevěným dekorem.

Dřevo na podlaze

Vzhled podlahy má zásadní vliv na celkový dojem interiéru. Volba správné dřeviny je proto velmi důležitá. Základem je správná barva, kresba a citlivé kombinování s dalším nábytkem.

Výhody: dřevo má při správné péči dlouhou životnost, zachovává si původní vzhled, má skvělé tepelněizolační vlastnosti, je antialergické, nabízí možnost renovace.

Nevýhody: neošetřenému dřevu vadí prostor se zvýšenou vlhkostí, nesnáší delší kontakt s vodou. Konkrétně měkké dřevo (smrk, borovice) lze snadno mechanicky poškodit. Dřevo stále pracuje, reaguje na výkyvy teplot, může seschnout. Bývá ve vyšší cenové kategorii.

Dřevo v detailu

Dřevo nejčastěji používáme na podlahy, dveře a nábytek. Ale hodí se i na drobné dekorace a bytové doplňky. Ze dřeva jsou sošky, šperkovnice, rámy obrazů, zrcadel i malé retro rámečky zásuvek a vypínačů. Dokonce i dveřní kliky, madla a mušle, které hezky oživí plochu dveřního křídla. Kromě pravého dřeva lze volit i zdařilé imitace, které jsou od přírodního k nerozeznání. Určitě vybírejte dekorativní předměty, které dobře ladí s jinou dřevinou. Oblíbené odrůdy jsou dub, wenge, jasan, ořech nebo buk.Moderní interiér s kobercem

Tipy pro Vás

Údržba nábytku z masivu či dýhy je náročnější, vyšší je i pořizovací cena. Na nábytek však lze zvolit foliovaná dvířka, která jsou od skutečného dřeva k nerozeznání. Fólie umí napodobit povrchy mnoha dřevin (dub, buk, borovice, ořech, olše, jasan), a to včetně jejich plastické struktury. Stejně tak lze imitovat i dřevěnou podlahovou krytinu. Oblíbený je vinyl, jenž spolehlivě napodobí dřevo a umí odolat nástrahám rodinného života. Je mimořádně odolný vůči poškrábání, voděodolný, na omak teplý, příjemně se po něm chodí naboso.


Odborníci doporučují:

  • Světlá dřeva jako jasan, javor a bříza navozují dojem lehkosti, vzdušnosti. Hodí se ke střízlivému, jednoduchému interiéru.
  • Výraznou kresbu dřeva používejte na menší ploše, dbejte na neutrální pozadí, obezřetně kombinujte s bytovými textiliemi. Čím výraznější prvek, tím dříve se okouká!
  • Dřeva musí k sobě ladit barevně a kresbou. Nespoléhejte se na katalogy, je třeba vidět reálné vzorky. Využijte možnosti zapůjčení vzorku domů a sledujte ho při různé intenzitě denního i umělého světla.
  • Nedávejte k sobě světlé dřeviny s velmi tmavými; studené odstíny nekombinujte s teplými; stejně tak pozor na kombinaci výrazných dřevěných kreseb. Zásadou je držet se nejlépe jedné, maximálně dvou dřevin.
  • Interiér, ve kterém se opakuje stejné dřevo na podlaze, nábytku i stěnách, může po čase nudit. Dbejte na zajímavé akcenty, barevné doplňky, nápadité textilie.
  • Dřevo nesmí zahltit místnost a vytvořit v ní dojem přeplněnosti. Kombinujte ho proto s bílou barvou. Vedle ní masiv vynikne a celkový dojem se odlehčí.

 

Zařizujete nově interiér Vašeho domova nebo máte jen náladu na změnu? Navštivte některou z našich prodejen nebo se nechte inspirovat sortimentem naší nabídky. Pro osobní konzultaci jsou Vám k dispozici naši odborníci. Neváhejte nás kontaktovat.