0

Barvy v interiéru

Barvy a jejich různé teorie jsou téměř nevyčerpatelným tématem uměleckého, ale i zcela běžného života. O jejich vlivu, vzájemné kompatibilitě a mnoha dalších aspektech uvažujeme běžně každý den. A je vcelku jedno, zda potřebujeme vhodně sladit náš šatník nebo interiér, ke krásnému souznění by mělo dojít každopádně. Z hlediska dlouhodobého dopadu je samozřejmě podstatnější zvolit vhodně tóny našeho domova, protože ty tak snadno jako nevhodné sako či halenku nepřevlékneme.

Před samotným zařizováním nového interiéru je klíčové si určit, jakou atmosféru od daného prostoru očekáváme, abychom se v místnosti cítili dobře. Právě to ovlivní výběr všech funkčních prvků.

Barevné asociace

Detail koberce - zelená

Nyní si shrneme základní asociace a pocity, které pociťuje jedinec našeho sociokulturního prostoru, pokud je vystaven působení následujících barevných odstínů. K tomuto rozdělení se potom budeme v duchu vracet ještě mnohokrát. Právě tato zjištění nám totiž pomohou k realizaci představy o náladě našeho bytu.

Polarita dvou

Začneme od základu, tedy barvou bílou a černou. Bílá je symbolem nevinnosti a čistoty. V interiéru budí dojem vzdušnosti, modernosti, luxusu a elegance. Opticky zvětšuje prostor a dodává mu dojem dokonalosti.

Černá v prvním plánu znamená smutek a tíhu, ovšem v interiéru tomu není pouze tak. Značí formálnost, eleganci, moderní vzhled a sofistikovanost.

Kombinací těchto dvou barev vzniká šedá, která značí nenápadnost, nudu, avšak také modernost a profesionalitu.

Slunce a země

Zemitá barva je hnědá, představuje pro nás odkaz k půdě, přírodě a přirozenosti. Umí navodit dojem útulnosti, neokázalosti a celkově tepla domova.

Slunce, léto, teplo, optimismus, veselost a aktivitu zastupuje barva žlutá. oranžovém odstínu se potom jedná o pocitově nejteplejší barvu symbolizující oheň, podzim, přírodu v době hojnosti. Pokud v jejím odstínu dominuje žlutá, je značně sytá a osvěžující.

Červeň a její odstíny

Sytě červená v prvním plánu asociuje krev, dynamiku pohybu, moc, sílu, agresi. Je to barva aktivity, modernosti a luxusu. V neposlední řadě symbolizuje lásku a sex. Tmavě červená neboli vínová povyšuje prostor na klasicky luxusní s prvky zámecké okázalosti, budí dojem majestátnosti.
PVC podlaha - barvy

Jen růžová to může být

Sytě růžové barvě se říká magenta a související dojmy jsou modernost, dynamika a mladistvý vzhled. Oproti tomu světlá růžová se hodí do něžného dívčího světa, je romantická a dětsky jemná. 

 

Ty jsi má, levandulová

Ve svém tmavém provedení značí fialová eleganci a luxus, je dámská, okázalá, tajemná a magicky provokativní. Její světlejší varianta, místy až do modra, tedy levandulová, je potom výrazně jemná, něžná a uklidňující.

Barevný interiér - modrá

Modrá je dobrá

Jako nebe modrá je chladná, vzdušná, uklidňující, smířlivá a meditativní s přesahem do nekonečna. Tmavě modrá nese eleganci, solidní důvěryhodnost, tradici. Je vážná a hluboká.

Zelená

Cestou od modré k zelené potkáme tyrkysovou s jejím pozitivním svěžím mořským nádechem. Zelená jako čerstvá tráva představuje svěžest, růst. Nezralé mládí, přírodu a život obecně. Mechově zelená je barvou teplou, útulnou a přírodní. Limetkově zelená je svěží, mladá, dynamická a veselá.

 

Barvy v nás vzbuzují mnohé pocity, ovlivňují nás, pracují s naším podvědomím. Jsou nejvýznamnějším činitelem ovlivňujícím náladu člověka.

Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Rádi bychom Vás upozornili, že nabídka veškerého našeho sortimentu se dá členit podle Vámi zadaných barevných kritérií. Stačí jednoduše zaškrtnout požadovanou barevnou kombinaci a zboží se Vám samo vyfiltruje. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.