0

Využití barevných teorií v interiérovém designu

V dnešním příspěvku si povíme něco z teorie barevnosti. Těšte se na praktické rady a tipy, jak vytvořit barevně sladěný interiér Vašeho srdce.

Barevná teorie - interiérový designZákladní pojmy

Pro porozumění teorii barev začneme definicí základních pojmů.

Odstín

Odstín vyjadřuje, jak se barva projevuje navenek. Každá barva má totiž mnoho nuancí, které nás při ladění interiéru zajímají z hlediska vzájemné kompatibility. V základu se pracuje s dvanácti barevnými odstíny a pro využití v rámci interiérového designu je stěžejní právě konkrétní barevný odstín, který tvoří výsledný efekt.

Jas a sytost

Jas definuje, nakolik je barva světlá nebo tmavá, tedy jaký má v sobě podíl bílé nebo světlé. Sytost potom vypovídá o tom, jak je barva výrazná – zda je v ní obsažena šedá a případně v jakém poměru.

Barvy s vysokým jasem jsou barvy světlé, na opačném pólu stojí barvy tmavé. Stoprocentní jas má barva bílá a nulový jas má barva černá.

Barvy s vysokou sytostí jsou ostré, výrazné a snadno čitelné. Plné sytosti mohou dosáhnout pouze barvy středního jasu. Barvy světlé ani tmavé nikdy nebudou natolik výrazné (syté). Se zvyšujícím se podílem šedé složky se snižuje ostrost a barevná výraznost. Se snižující se sytostí začíná barva měnit svůj vzhled a působí jako jiný odstín.

Technické a interiérové neutrály

Technickými neutrály jsou bílá (kterýkoli odstín v maximálním jasu), černá (kterýkoli odstín v nulovém jasu) a čistě šedá (kterýkoli odstín v nulové sytosti). Krom toho v bytovém designu ještě rozeznáváme neutrály interiérové, které pracují s málo výraznými barvami nízké sytosti. Využívá se jich pro interiéry s klidnou, elegantní, až nadčasovou atmosférou. Mezi interiérové neutrály se řadí barvy jako hnědá, béžová, krémová, olivová zeleň, starorůžová, petrolejová či teplá šedá.

Atmosféra a nálady barvy

Z hlediska výsledné atmosféry barvy hrají roli všechny zmíněné faktory, tedy odstín, jas i sytost. Platí, že:

  • Světlé barvy jsou jemné, něžné, lehké, vzdušné. Působí obvykle chladněji než stejná barva v tmavší poloze.
  • Tmavé barvy jsou vážné, elegantní, klasické, někdy působí tíživě. Většinou jsou teplejší, než jejich světlé odstíny
  • Interiérové neutrály jsou elegantní, jemné a plynulé
  • Syté barvy si při užití v interiéru žádají opatrného zacházení

Barevná teorie - interiérový design

Podíl jasu a sytosti na výsledném barevném vzhledu

Nejsnadněji rozpoznáváme barvy vysoké sytosti a středního jasu. Takové jsou součástí základního barevného 12 položkového schématu. Nuance z hlediska podílu jasu a sytosti si nejlépe osvojíme experimentem a hrou – jak se barvy chovají v různých prostředích, na rozličných materiálech, v různých souvislostech a světelných podmínkách – to vše nejlépe zjistíme na základě vlastní praxe. Dobrým pomocníkem nám mohou být komplexní barevné vzorníky. Na každé stránce takového vzorníku je zachyceno, jak se chová jeden barevný odstín, když se mu zvyšuje jas. Vývoj na více stránkách pak ukazuje, co se s odstínem děje, když se mu snižuje sytost.

U výraznějších barev hraje roli především odstín. Pro interiérové neutrály je potom významná sytost. Čím je sytost nižší, tím je barva studenější a naopak.

Pokud ladíme interiér vzdušný a moderní, je třeba volit na velké plochy bílé nebo velmi světle šedé barvy. Zároveň je v tomto případě třeba se vyvarovat výrazných tmavých ploch.

Pro pocit útulnosti a domácí pohody volíme tmavě hnědou, vínovou, mechově zelenou, teplou béžovou, cihlovou nebo okrovou.

Svěží přírodní nádech docílíme kombinací travní zelené s bílou, a to na velké ploše.

Elegance se nám podaří docílit díky interiérovým neutrálům a jejich odsyceným barvám.

 

Barvy a jejich kombinace jsou součástí skutečné designerské alchymie. Nebojte se s nimi experimentovat. Příště se společně podíváme na ideální možnosti barevné kombinovatelnosti.

Konkrétní představu a inspiraci najdete v sortimentu naší nabídky. Pro osobní konzultaci jsou Vám k dispozici naši odborníci. Neváhejte nás kontaktovat.