0

Praktické tipy pro kombinování barev

Jak vhodně zkombinovat barvy u Vás doma? Poradíme Vám několik praktických rad, jak mistrně sladit interiér do tónů, které Vám prozáří život.

Náš sortiment

Interiér více barev

Téměř žádný barevný interiér nepracuje pouze s jednou výlučnou barvu, snad kromě elegantního, avšak na běžnou údržbu poměrně zátěžového, celo bílého interiérového provedení.

Kolik barev interiér vlastně snese? Tak na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Nejblíže pravdě je, že záleží především na výběru barev, o které se jedná. Pokud pracujeme s jednou barvou v různých intenzitách odstínu, bohatě si vystačíme právě s touto jednou konkrétní. Dokonalé stylovosti dosáhneme právě citlivým kombinováním odstínu a jeho případným doplněním o rozličné textury povrchu (látky, tapety, výmalba, koberce).

Dalším přístupem je kombinace dvou kontrastních barev (například červená a tyrkysová) – v tomto případě si bohatě vystačíme právě s těmito dvěma barvami, větší množství by v tomto případě bylo vyloženě neúnosné. Pečlivě musíme rozhodnout, na jak velké ploše kontrastní barvy užijeme a na kterém nosiči (materiálu, objektu) se tak stane. Při práci s kontrastem je také zcela klíčové pozadí, které nechá tomuto kouzlu nejlépe vyniknout. Jak vidíte, ve hře je spousta proměnných, popusťte tedy uzdu své fantazii a pojďte se bavit škálou nepřeberných možností.
Kombinace barev v interiéru

Kruhy barevných schémat

Seřadit barevná schémata do kruhu je řešení, které se nabízí pro svou jednoduchost, snadnou čitelnost a celkovou srozumitelnost. V zásadě rozlišujeme dva typy: kruh realistický (současnější, používá i uměle vyrobené barvy: tyrkysovou a magentu) a kruh umělecký (vznikl v době, kdy se barvy nevyráběly synteticky, proto v něm tyrkys a magenta nefigurují).

Každý z těchto kruhů nabízí své možnosti a je opět jen a jen na Vás, které schéma v dané situaci zvítězí.

Kontrastní schéma

Kontrastní, jinak též doplňkové nebo komplementární, schéma využívá dvojici odstínů, které stojí naproti sobě v opozici v rámci barevného kruhu. Tyto jsou si nejméně podobné a vytvářejí největší barevnou dynamiku (např. bledě modrá s červenou, červená se zelenou, žlutá s modrou).

Kouzlo užití barevného kontrastu nespočívá ani tak v přesném užití odstínu, spíše se jedná o momentální vlnu inspirace, která dá vzniknout neopakovatelné kombinaci, která pro danou chvíli naplní Vaši představu a potřebu co nejlépe.

Při práci v interiéru se s výraznými kontrasty nejlépe pracuje na menších plochách v rámci neutrálního pozadí. Příkladem může být světle šedá PVC či vinylová podlaha, na které zazáří červený kusový kobereček, který najde svou opozici v křesle či lustru tyrkysové barvy. Držte se zásady, že méně je v tomto případě více. Čím větší plochy v kontrastním schématu použijete, tím dříve Vás omrzí. S přihlédnutím k praktičnosti je nutno dodat, že drobné interiérové vychytávky se samozřejmě také lépe vymění, pokud se Vám okoukají (kusový koberec vyměníte snáz, než celopodlahovou krytinu, ať již v podobě koberce, dřeva nebo PVC/vinylu). 

 

Analogické schéma

Analogické neboli harmonizující schéma pracuje s odstíny, které leží na barevném kruhu vedle sebe (např. limetkově zelená, světle zelená, tmavě zelená). Opět platí, že nejde ani tak o exaktnost barevného odstínu, jako spíše o zkoušení možností a hledání té pravé inspirace.

Pravidla ohledně velikosti užité barvené plochy se shodují s předchozím příkladem – méně je více.Barevný interiér - zelený koberec

Monochromatické schéma

Tento případ pracuje s jedním odstínem podobné sytosti, avšak různého jasu. Aplikuje se převážně v interiérech veřejných, kancelářských či hotelových budov. Pro rezidenční bydlení není úplně výhodné, protože působí značně jednotvárným dojmem. Doma by Vás tak velmi brzo omrzelo.

Triáda

Triáda je takové schéma, které pracuje se třemi sobě navzájem nejméně podobnými odstíny (např. žlutá, magenta, tyrkys – které v zesvětlené podobě vytvářejí mimořádně jemný, romanticky hravý dojem).

Dřevo a kov jako barva

Nesmíme zapomínat, že i dřevo pracuje jako barva – světlá, středního jasu či tmavá. To samé platí i pro kovy nebo další materiály (cihla, kámen, lakované sklo). Jejich užití a velikost plochy, na které je aplikujeme, je třeba dopředu pečlivě promyslet. 

Přejeme Vám noho neopakovatelných zážitků při plánování i realizaci interiéru Vašeho domova snů. Život je hra a štěstí přeje odvážným. Proto se ničeho neobávejte a pusťte se do toho s plnou parádou. Pokud uvítáte konzultaci s odborníkem, neváhejte se obrátit na náš zkušený poradenský tým!