0

Jak vybrat nejvhodnější podlahu

Hodláte se pustit do rekonstrukce Vašeho interiéru? Máme zde pro Vás několik tipů pro výběr správné podlahové krytiny.

Při výběru podlahy je potřeba si rozmyslet, kolik chcete investovat financí do celkové rekonstrukce. Kvalitní podlaha je základ každé domácnosti. Máte již podlahovou krytinu vybranou nebo stále váháte a hodila by se Vám rada odborníka? Pokusíme se Vám v tomto článku výběr podlahy co nejvíce usnadnit.

Vybírejte podlahu dle jejích vlastností

Koberec: teplý, příjemný na došlap, útlum kročejového hluku, široká škála výběru kvalit a designu, náročnější na údržbu, jednoduchá pokládka

PVC (vinyl): hladká podlaha, jednoduchá údržba, odolnost proti poškození, náročnější pokládka (vinylové dílce)

Nabídka PVC podlah a koberců

Co dále může Vaše rozhodnutí ovlivnit?

Pokládka na starou podlahu

Pokud máte omezený rozpočet anebo chcete ušetřit, můžete zvolit nejjednodušší možnost pokládky – položení nové podlahy na starou krytinu. Musíte ale počítat s tím, že na některých typech krytin se časem objeví nerovnosti, které byly viditelné i na staré podlaze. Při pokládce podlahové krytiny jako je koberec se nemusíte tolik obávat, že tyto nerovnosti budou tak zřetelné. U hladkých podlah jako je PVC je to více pravděpodobné, avšak pokud použijete vinylovou podlahu z řady Texline, HQR nebo Home Comfort od společnosti GERFLOR, tak tato PVC jsou schopna drobné nerovnosti schovat. Navíc jsou velice odolná a příjemná na došlap. Zároveň je jejich údržba velice jednoduchá.

Nivelace podkladu podlahy

V dnešní době je to nejlepší varianta před samotnou pokládkou podlahy. Ztržení staré krytiny, vyčištění podkladu a jeho následná penetrace je hlavní předpoklad pro následnou nivelaci podlahy. Nivelační stěrka a její následné přebroušení zajistí hladký a ideální podklad pro jakoukoli pokládku podlahové krytiny. Tento způsob je již finančně náročnější a vyžaduje odbornou firmu, ale zajistí Vám dokonalou podlahu.

Fixace podlahové krytiny

Fixace podlahové krytiny patří mezi ty nejdůležitější. Pokud zvolíte podlahovou krytinu, která fixaci nepotřebuje, je potřeba ji přinejmenším instalovat za pomoci fixačního lepidla. Každý z Vás si jistě vzpomene na nějaký zvlněný koberec nebo PVC. To je v nejčastějších případech způsobeno právě neodbornou pokládkou a zanedbáním fixace krytiny.

Podlahové topení

Pokud máte v domácnosti instalované podlahové topení nemusíte se bát použít jako krytinu i koberec. Je důležité dát pozor na to, aby Vámi zakoupený koberec byl určen na podlahové topení, to poznáte pomocí piktogramu který by měl být u každého koberce. Nejvhodnější materiál pro použití na podlahové topení je bezesporu vinylová podlaha. Má po keramice a kameni nejmenší tepelný odpor, jak ukazuje následující tabulka.

Materiál podlahy Tepelný odpor (m2K/W)
Keramika, kámen   0,01
Pvc,Vinyl,Linoleum 0,02
Laminátová podlaha 0,04 – 0,07
Dřevo 0,05 – 0,1
Korek, Koberec 0,10 – 0,15

V posledních letech jsou na výslunní samo vyrovnávací podlahové krytiny od značky Gerflor (Texline, HQR, Home Comfort) které není potřeba fixovat a zakryjí drobné nerovnosti na starém podkladu. Jejich výhoda je bezesporu možnost pokládky na původní podlahy. Na druhé místo v počtu prodaných metrů patří vinylové dílce, které jsou sice náročnější na přípravu podkladu i pokládku. Koberec jako podlahová krytina je dlouhodobým hráčem na půdě s podlahovými krytinami a zdaleka jeho obliba neklesá, jak by se na první pohled zdálo.