0

Jak vytvořit útulný interiér

Chcete docílit toho, aby Váš interiér působil útulně? Když budete následovat tyto dva triky, tak máte vyhráno.

Hřejivý interiér je nejen tam, kde je příjemně teplo a kde se cítíme jako doma. Kromě jiného to určují materiály a barvy nás obklopují. Stačí si s radostí s interiérem vyhrát. Sami ihned pocítíte, že je vám lépe/tepleji. A dobrý pocit umí hezky zahřát a navodit tu pravou domácí pohodu.

Hřejivosti a útulnosti interiéru se nejlépe dosahuje za pomoci přírodních materiálů a pastelových barev. Dnes vídáme v časopisech o bydlení hezké a moderní interiéry, které se pyšní luxusním vybavením a jsou doslova přehlídkou designů. V hlavní roli jsou vesměs materiály, jako je kov, sklo nebo beton. Barvy převládají šedé, bílé, černé anebo se pracuje se studenými odstíny. Výsledkem je sice supermoderní interiér, ale ve výsledku může takový domov působit sterilně, odtažitě až chladně. Na fotkách tedy takový interiér vypadá krásně, ale žít bychom v něm nechtěli. Jak tedy vytvořit útulný a hřejivý domov?

Vsaďte na dřevo

Nejlepším designérem na světě je samotná příroda. Chcete-li své bydlení zateplit pocitově, dodat mu na útulnosti, pořiďte si domů dřevěné kousky. Dřevo učaruje nejen svým vzhledem, ale i nezaměnitelnou strukturou o neopakovatelností. Jeho nepopiratelnou předností je fakt, že sluší téměř každému interiéru. Jde o exkluzivní materiál, který nikdy neomrzí. Navíc tak získáte pocit přímého kontaktu s přírodou, což na člověka působí uklidňujícím dojmem. Ať už zvolíte imitaci dřevěné plochy v podobě různých PVC nebo vinylových podlah, nebo dřevěný nábytek. Často stačí např. jen dřevěné doplňky, jako jsou sošky, police, stolečky, rám zrcadla ze dřeva apod.

Světlý strop je základ

K finálnímu příjemnému vyznění místnosti hrají podstatnou roli barvy stěn, a hlavně pak barva stropu. Platí zásada, že strop má být světlý, nejlépe bílý. Bílý strop odráží v místnosti světlo a opticky nepadá na hlavu. Na stěnách můžete upustit uzdu své fantazii, avšak nejlépe působí pastelové odstíny. Zklidňujícím a hřejivým dojmem působí kombinace barev, které k sobě mají na barevné škále blízko – např. tmavě hnědá a olivová. Nezapomínejme ani na dostatek denního světla včetně toho umělého na večer a na zimní měsíce. Nedostatek světla působí ponurým dojmem a vaši náladu nevylepší.