0

Patří koberec do dětského pokoje?

Čeká vás rekonstrukce dětského pokoje? Začněte od podlahy a vyberte tu nejlepší možnou podlahovou krytinu pro děti – koberec! Máte pochybnosti a obáváte se, že koberec v dětském pokoji způsobí prašnost? Že se v něm budou množit roztoči? Nebo se bojíte údržby koberce v dětském pokoji? Přesně na tyto a další otázky pro vás máme odpovědi.

Zeptali jsme se našeho zkušeného prodejce na několik klíčových otázek, proč je koberec do dětského pokoje dobrou volbou. Přečtěte si rozhovor s Václavem Vitáskem.

Je koberec do dětského pokoje dobré rozhodnutí?

Určitě ano. Dětský koberec představuje ideální podlahovou krytinu do pokojíčku. Je teplý, měkký a příjemný na dotek. Oproti hladkým podlahám neklouže, a je tudíž naprosto bezpečný i pro ty nejmenší děti. Navíc zabraňuje víření prachu a snadno se udržuje. Jednou z hlavních předností je i fakt, že dětské koberce místnost dobře odhluční. Tento benefit se nejvíce cení v panelovém domě, kde se tak dá předejít nepříjemným pohledům od sousedů.

Co třeba námitka, že koberec pro děti je plný prachu a roztočů. To přece není moc vhodné?

Tato pověra je již nějaký ten pátek přežitkem. V koberci se roztoči rozhodně nezdržují, nemají tam vhodné podmínky k životu. V našem dřívějším článku se dozvíte, jak je to doopravdy s roztoči v kobercích.

Co se týče prachu, tak koberec samozřejmě částečky prachu zachytí, ale díky struktuře svého vlákna je v podstatě samovolně nepustí. Pokud je dětský koberec pravidelně a dostatečně vysáván, tak je vhodný i pro alergika, což mimochodem dokázalo nemálo zahraničních studií. Koberec totiž na rozdíl od plovoucí podlahy zabraňuje víření prachu v místnosti. Navíc některé typy koberců se mohou pochlubit i antibakteriální úpravou.

Z jakého materiálu by dětský koberec měl být?

Nejlepší materiál pro dětský koberec je určitě vlna, která je příjemná na dotek, hřejivá a měkká. Ovšem nevýhodou vlněného koberce může být jeho vysoká cena a velká náročnost na údržbu. Sami bychom tento typ volili spíše do studentského pokoje. Dalším velice vhodným materiálem je polyamid. Jeho vlákno je příjemné na dotek a snese velice vysoké zatížení. Přednostmi koberce z polyamidu jsou i jeho skvělé antistatické vlastnosti.

Na co by se měli naši zákazníci zaměřit při výběru?

Především by si měli uvědomit, k jakému účelu koberec vybírají. Má sloužit jako bytový doplněk, nebo jako vymezení hracího koutku? Pro jakou věkovou kategorii je určen? 

U malého dítěte počítejte s tím, že dětský koberec bude jeho hracím hřištěm a zaměřte se na hřejivé a příjemné dětské či metrážové koberce s kratším vlasem. Existují hrací koberce pro miminka, krásně barevné, aby stimulovaly zrakové vjemy. U takto malých dětí je potřeba počítat s častějším zašpiněním, a proto musí koberec umět odolat mechanické námaze spojené s čištěním. Některé koberce lze dokonce i vyprat.

U větších dětí se můžeme více zaměřit na estetiku a vybírat například tematický kusový koberec do dětského pokoje. Pro kluky tu jsou silnice, piráti a dinosauři, pro holky zase mořské víly a zvířátka. 

Co říci závěrem?

Koberec je opravdu ideální volbou do dětského pokoje. Rozhodně se nebojte starých a zažitých mýtů o kobercích plných roztočů a prachu. 

Dětský koberec vyniká především ve dvou praktických funkcích:

  • snižuje prašnost v prostoru, kde je umístěný
  • funguje jako bezpečnostní prvek při dětských pádech či případných nárazech

Další významné výhody koberce v dětském pokoji jsou:

  • tepelná izolace podlahy
  • odhlučnění podlahy

Ať už zařizujete dětský pokoj pro kluka či holku, s kobercem chybu rozhodně neuděláte. Dnešní trh podlahových krytin je však rozmanitý a dobrou službu poskytne i kvalitní PVC podlaha. Pokud stále tápete a nevíte si rady, tak se obraťte na on-line podporu na našem eshopu.