0

Roztoči v kobercích - mýtus nebo realita?

Bojíte se roztočů v koberci? Nemusíte! Roztoči v kobercích nežijí. Bylo dokázáno, že koberce jsou pro alergiky vhodnější než hladká podlaha.

Nabídka koberců

Hned na začátku tohoto povídání Vám sdělíme podstatnou věc a to tu, že roztoči v kobercích nežijí. Výzkumy v Německu prokázaly, že v koberci prachoví roztoči nežijí. Nemají tam ideální podmínky pro život a následné rozmnožování. Pro jejich aktivitu jsou rozhodujícími faktory teplota a vlhkost. Ideální teplota pro život roztoče se pohybuje od 22 °C – 26 °C s relativní vlhkostí kolem 75 %. Pokud teplota a vlhkost klesne, v případě vlhkosti pod 50 %, likviduje je to. Také nemají moc rádi světlo. Proto je důležité v místnostech, kde člověk spí, pravidelně větrat a vysávat. Pro svůj život potřebují roztoči hlavně šupinky lidské kůže, které produkujeme a organické látky z potravin.

Ideální pro život a rozmnožování roztoče je matrace. Proto je důležité matrace a lůžkoviny pravidelně čistit. Roztoči za svůj krátký život (3 – 4měsíce) vyprodukují velké množství odpadu, který se váže na domácí prach, a tak se dostane i do ostatních místností. Vše je jen o pravidelném vysávání a udržování domácí a bytové hygieny.

V kobercích naleznete maximálně jejich odumřelé schránky a jejich výměšky. Struktura vlasu koberce zachycuje jemné částečky alergenů a drží je uvnitř do dalšího vysávání. Tím se tento „odpad“ nedostává do ovzduší v místnosti a nevyvolává alergické reakce. Je potřeba také uvést podstatnou věc, že člověk není alergický na samotné roztoče, ale na jejich exkrementy. Při výzkumech bylo prokázáno, že v kancelářských prostorech s koberci, roztoči prakticky nejsou vůbec. Nemají zde pro svůj život ideální podmínky.

A co říci na závěr? Koberec jako takový je velice vhodný pro alergiky, neboť právě v něm se drží částečky alergenů a nevíří se volně v místnosti. Pokud se budete pravidelně a dostatečně o něj starat je ideální volbou pro domácnost s alergikem, neboť průměrná koncentrace drobného prachu v místnosti s hladkou podlahou je vyšší, než v místnosti s kobercem.

Pro více informací o kobercích a jejich údržbě nás kontaktujte nebo navštivte jednu z našich prodejen.