0

Jak vybrat vysavač s nízkým příkonem

Pravděpodobně jste zaregistrovali rozhodnutí Evropské komise o zákazu prodeje vysavačů s příkonem vyšším než 1600 W platné od září 2014. V září roku 2017 bude tato hodnota snížena na 900 W a méně. Znamená to, že vysavače již nebudou vysávat? Má smysl nyní kupovat vysavač s vyšším příkonem, aby Vaše koberce zůstaly čisté?

Značí vysoký příkon kvalitní vysavač?

Kvůli těmto nařízením musí nyní prodejci spotřebiče označit energetickými štítky, ze kterých kromě příkonu poznáte také účinnost při vysávání, roční spotřebu, třídu emisí prachu či údaje o hlučnosti. Nicméně některé z těchto údajů mohou být zavádějící. Faktem zůstává, že skoro 75 % příkonu se přeměňuje na teplo a hluk. Efektivita vysavačů je tedy poměrně nízká. Ani to však nemusí znamenat, že s novým vysavačem již nikdy nebudete schopni pořádně uklidit. Pojďme si tedy vysvětlit, jak to celé funguje.

Kdy a proč vysavač netáhne?

Tah a tím pádem pomyslná efektivita vysavače nespočívá ani tak na příkonu motoru, jako na řešení sacího kanálu hubice. Je také nutné zajistit stabilní vedení sací hubice po vysávané ploše.

vysavac-koberec-eu

Z této informace je možné si vyvodit skutečnost, že příkon je pouze číslo, které neřekne mnoho. Vzhledem k tomu, že se jedná o číslo relativně vysoké a tím pádem líbivé, je podle některých expertů vysoký příkon zneužíván pro marketingové účely. Při měření totiž skutečné hodnoty bývají výrazně nižší, než uvádí energetické štítky spotřebičů.

Vysavače včera a dnes

aplikace-prachu-koberec

Dle Jiřího Bartoše ze zkušebny v Hlinsku dříve vysavače mívaly účinnost okolo 20 – 25 %, dnes již dosahují až 38 %. To vše jen díky lepší konstrukci motorů a celých přístrojů.

Nové vysavače s nižším příkonem jsou méně hlučné, pracují v nižších provozních teplotách. Díky lepší konstrukci sacích hubic dnešní přístroje vysávají 2 – 3x lépe než přístroje starší, s vyšším příkonem.

 

Hlučnost vysavače

Dalším překvapivě zavádějícím údajem z energetického štítku je hlučnost. Ne vždy méně decibelů musí nutně znamenat příjemně tichý vysavač. Vzhledem k tomu, že lidské ucho je od přírody naladěné na frekvenci 4 – 5 kHz, může se nám dobře „vyladěný“ vysavač s vyšší naměřenou hlučností jevit tišší a hlavně příjemnější, než ten, který je údajně tichý.

Ucpání a snížení výkonnosti vysavače

Možná jste již slyšeli, že při naplnění prachového sáčku do poloviny klesá účinnost vysávání. To však není tak úplně pravda. Zásadním faktorem je, čím je sáček naplněn. Asi nejhorší je jemný prach, jako cement či sádrokartonový prach, který zalepí póry prachového sáčku. V takovém případě vysavač „netáhne“, i když je skoro prázdný.

Jak se vysavače testují?

vazeni-prachu-z-kobercu

Na testování účinnosti vysávání se používá ve všech zkušebnách jednotné zařízení. Samotný test probíhá tak, že se na čistě vlněný koberec vysype standardizovaný prach o hmotnosti 23,28 g. Prach je přístrojově rozprášen na daný koberec a zatlačen válcem o hmotnosti 10 kg (simulace zašlapání běžným používáním) a koberec se nechá 10 minut odpočinout.

Vysavač pak projede po koberci v přesně dané trajektorii 5x tam a zpět. Posléze se na lékárnických vahách zváží, kolik prachu bylo sesbíráno do prachového sáčku. 

I u kvalitních přístrojů je potřeba očekávat, že v koberci zůstane zhruba 20 % prachu. Ten lze odstranit pouze doposud nepřekonaným proutěným klepačem a manuální prací.

Více o testování vysavačů se dozvíte v článku na iDnes.cz

Zdroj: Řezníčková Alena. EU zakázala vysavače s vysokým příkonem. Jak v testu dopadly ty nové. iDnes.cz. [online]. 15.12.2014 [cit. 2015-08-24]. Dostupné z: http://bydleni.idnes.cz/test-vysavacu-0fa-/spotrebice.aspx?c=A141215_001126_spotrebice_rez