0

Jakou zvolit podlahu pro podlahové topení

Pokud jste se rozhodli pro podlahové vytápění svého bytu nebo domku, určitě jste si položili otázku, jakou podlahovou krytinu nejlépe použít. Je vhodné dřevo, vinylová podlaha nebo plovoucí podlaha? V následujícím článku se Vám pokusíme pomoci s výběrem ideální podlahové krytiny.

Rozhodující pro výběr podlahy je fakt, aby se co nejvíce a nejsnadněji dostalo teplo od zdroje podlahového vytápění na povrch podlahy a vytápěné místnosti. Nesmíme zapomenout na to, že pokud zvolíme špatnou podlahovou krytinu, může to znamenat až poloviční ztrátu tepla, což nechceme. Rozhodující je takzvaný tepelný odpor materiálu. Musíme si ale uvědomit, že toto platí i pro materiál pod podlahou. Pokud bude tepelný odpor menší ve spodní části podlahy než na podlahové krytině, bude teplo unikat jiným směrem, než potřebujeme. Proto je důležitá odpovídající izolace podkladu, která zabrání zbytečným ztrátám tepla.

Podlaha pro podlahové topení

Zjednodušeně řečeno platí, čím větší je tepelný odpor, tím více je potřeba energie na jeho překonání. Pokud tedy zvolíte do místnosti, kde byla položena dlažba nový koberec o tloušťce 2 cm, tepelný odpor se zvětší až 10násobně. Tím pádem se zvětší i spotřeba energie na zachování stejné teploty v místnosti. Tepelný odpor závisí na dvou vlastnostech, a to je tloušťka podlahové krytiny a tepelná vodivost podlahové krytiny. Čím vyšší je tepelná vodivost materiálu, tím lépe teplo prostupuje materiálem.

Podlahové topení - vhodná podlaha

Maximální hodnota tepelného odporu používaných krytin na podlahu musí být podle normy menší než 0,15 m2K/W. V tabulce níže je přehled nejpoužívanějších podlahových krytin a hodnoty jejich tepelného odporu

 

Materiál podlahy

Tepelný odpor (m2K/W)

Keramika, kámen

0,01

Pvc,Vinyl,Linoleum

0,02

Laminátová podlaha

0,04 - 0,07

Dřevo

0,05 - 0,1

Korek, Koberec

0,10 – 0,15

 

Pojďme se teď podívat na podlahové krytiny z našeho výběru při použití na podlahové topení.

Podlahové topení v koupelně

Dřevěná podlaha

Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, volte tu s co nejmenší tloušťkou a spíše v menších lamelách. Bukové dřevo se všeobecně pro vytápění podlahy nedoporučuje a to proto, že mění své rozměry v závislosti na teplotě.

Vinyl, PVC podlaha

Vinylová podlaha a PVC jako takové se stalo jedním z nejoblíbenějších materiálů pro svoji nenáročnou údržbu a odolnost proti oděru. Ať už se jedná o PVC v metráži (Texline, HQR, Home Comfort) nebo ve vinylových dílcích (Creation). Tepelný odpor (0,02m2K/W) u této krytiny patří mezi jedny z nejmenších a zaručuje tak ideální tepelné vlastnosti. PVC podlaha se pokládá na rovný čistý podklad a na podlahu bez izolace. Jsou vhodné na podlahové vytápění všech druhů.

Linoleum je moderní a to nejen pro svou snadnou údržbu, ale i právě pro svou tepelnou vodivost. Vinylovou podlahu ocení určitě rodiny v panelových domech nebo v patrovém domě, protože odhlučnujě a tlumí veškeré nárazy. Linoleum není to co bývalo a v dnešní době je možné najít různé dekory, který zkrášlí i vás interiér. 

 

Laminátové podlaha

Laminátové podlahy už jsou tak trochu za svým „zenitem“, přesto ani tuto podlahovou krytinu nemůžeme opomenout. Plovoucí laminátová podlaha je celkem nenáročná na pokládku, vydrží poměrně dlouho a její koeficient tepelného odporu se pohybuje v rozmezí 0,04 – 0,07m2K/W. V dnešní době lze plovoucí podlahu pořídit velmi levně zejména v řetězcích, ale při nákupu takovýchto levných materiálů by měl být zákazník velmi opatrný. U této podlahy je třeba počítat s tím, že čím větší je tloušťka materiálu tím větší bude tepelný odpor a horší prostupnost tepla do místnosti. Pod tyto podlahy jsou vhodné i pro elektrické podlahové topení. Podlahy jsou navíc tvrdé a hlučné a úplně se nehodí do paneláků právě kvůli své hlučnosti.

 

Koberce

Mezi nejprodávanější podlahové krytiny patří koberce, jsou však vhodné na podlahové topení? Nemusíte mít obavu s tím položit koberec na podlahové topení, je však důležité použít koberec k tomu určený. V tomto případě se zaměřte na piktogramy (znaménka) u štítku koberce. Pokud zde naleznete piktogram s určením pro použití na podlahové topení, nemusíte se obávat. Avšak platí zde nepsané pravidlo, čím větší tloušťka koberce, tím horší tepelná vodivost a tím pádem větší tepelný odpor. Zároveň se doporučuje tento koberec přilepit. Jakmile je však místnost s kobercem již jednou vytopena/zahřátá, tak koberec má jako jediná krytinu tu pozitivní vlastnost, že dokáže nashromážděné teplo v místnosti kumulovat. Přeci jen je to textílie a ty jak známo v sobě drží teplo přirozeně. Když byste topení najednou vypnuli, tak všechny krytiny budou relativně rychle studené, na rozdíl od koberce, který zůstane stále teplý, příjemný.

Závěrem: sice na koberci nepocítíte ten teplý hřejivý pocit při ošlapu bosou nohu tak jako na vinylové podlaze, ale daná místnost je celkově ve výsledku pocitově teplá a útulná.