0

Jak pečovat o umělý trávník



Umělé trávníky a travní koberce se v poslední době staly trendem moderního bydlení. Lze je umístit nejen na balkon, terasu, předzahrádku, ale i na zahradu, okolo bazénu či pod dětský domeček a skluzavku. Travnatý koberec vám dopřeje pořádnou dávku zeleně, vyřeší problémy spojené s pěstováním přírodní trávy a navíc ve vás zanechá dobrý pocit, že šetříte vodními zdroji. Prostě ideální tráva do sucha. Jednou z největších výhod, kterou umělý trávník nabízí, je minimální údržba. Ale i o něj je však potřeba se občas postarat. Pojďme se společně podívat, jak by taková péče měla vypadat.

Základ úspěchu? Odstraňte nečistoty co nejdříve

Spadané květy na jaře, rozfoukané listí na podzim a odpadky přiváté kdykoli během roku – který majitel zahrady by to neznal? V případě umělého trávníku platí, že čím dříve odstraníte hrubé nečistoty, tím lépe. Předejdete tak jejich zašlapání mezi vlasce syntetické trávy a zhutnění výplně, což by následně mohlo vést ke zhoršení vodopropustnosti materiálu. 

Balkon či menší terasu snadno vyčistíte ručně či pomocí vysavače (bez použití rotačních kartáčů). K odstranění nepořádku na větší ploše můžete použít plastové či dřevěné hrábě, které na rozdíl od těch kovových nepoškodí vlákna travního koberce. V případě rozlehlejší plochy či většího zastoupení stromů v okolí se jistě vyplatí pořídit si fukar, kterým napadané listí odfouknete stranou a pak jednoduše zametete. 

Vodou proti špíně

Spletl si váš pes travní koberec se skutečnou trávou? Nebo si na balkon chodí sedat holub? Či se po umělém trávníku proběhlo dítě s roztékající se zmrzlinou? Nezoufejte, umělá tráva je stoprocentně omyvatelná. Zvířecí exkrementy stejně jako zbytky jídla jednoduše mechanicky odstraňte a poté potřísněné místo opláchněte proudem vody. Pokud máte k dispozici přípojku vody, zapojte hadici a travní koberec řádně properte. Tuto techniku jistě využijete i v pylové sezóně či během prašného léta, kdy je proud vody opravdu nejlepším prostředkem k vyčištění velké zašpiněné plochy. Stane-li se nějaká nehoda na terase či balkonu, vystačíte si s rukavicemi, hadříkem a kýblem vody.

Co s prorůstajícím mechem?

Opět platí, čím dříve jej odstraníte z trávníku tím lépe. Mech, plevel a tráva mezi syntetická vlákna zkrátka nepatří. A pokud se jich nebudete systematicky zbavovat hned z počátku, možná vám nakonec nezbude jiná možnost než chemický postřik. Ale nezoufejte, pro tyto případy existuje široká nabídka přípravků, které se smí bez obav aplikovat na travní koberce. Vždy je ale samozřejmě lepší tomuto krajnímu řešení předejít. Proto při každé pokládce travního koberce, doporučujeme podložit spodní vrstvu vodopropustnou textilií, která zamezí růstu plevele.

Slehlou či rozcuchanou trávu narovnáte kartáčem

Po grilování s přáteli či dětské hře může Váš travní koberec vypadat poněkud společensky unavený. Nemluvě o tom, pokud si na něj položíte deku s cílem se opalovat či jen tak relaxovat. Abyste se potom mohli opět těšit pohledem na krásný trávník, bude potřeba vlákna narovnat. Pro tento účel si v případě balkonu či terasy vystačíte s obyčejným kartáčem či koštětem s tuhými (nikoliv však ocelovými!) štětinami. Pokud potřebujete upravit větší plochu, rozhodně se vyplatí investovat do speciálních nástrojů určených k pročesávání umělé trávy. Jedná se o trojúhelníkový kartáč či rovný kartáč v několika řadách, jejichž unikátní tvar zajistí dokonalé napřímení jednotlivých vláken. 

Kartáčování není pouze estetickou záležitostí, ale mělo by následovat vždy jako závěrečná fáze údržby. Kromě napřímení vláken totiž zajistí rovnoměrné srovnání zásypu a výplňového materiálu, který chrání jednotlivé travní pásy před nadměrným opotřebením. 

V každém případě si dejte pozor, abyste kartáčování prováděli za sucha. V případě mokrého travního koberce, byste si mohli zadělat na pěkný malér a trávu poškodit.

Kdy se obrátit na profesionály?

Máte-li umělý trávník na balkonu či terase, údržbu zvládnete naprosto spolehlivě sami. Pokud však umělá tráva již delší dobu nevypadá pěkně, doporučujeme jí místo údržby raději vyměnit. Nebojte se, veškerou práci můžete nechat na profesionálech,  odborná firma se postará jak o likvidaci staré trávy, tak položení nové

Pár užitečných tipů závěrem

  • Travní koberec vykartáčujte či vysajte hned po položení. Zbavíte se tak vláken, která se přirozeně uvolňují během procesu výroby a řezu.
  • Při péči o umělý trávník používejte jen nástroje k tomu určené. Rozhodně se vyvarujte kovu a ostrých hran.
  • Led a sníh z umělé trávy neodstraňujte, raději je nechte přirozeně rozmrznout.
  • Sluncem rozpálený umělý trávník v parném létě příjemně zchladíte proudem vody. 
  • Dobře si promyslete umístění travního koberce – stín zabraňuje vysychání umělé trávy a podporuje růst mechu a plevele. Pod umělé koberce doporučujeme položit vrstvu netkané textilie.
  • Nebojte se investovat do profesionálních nástrojů či služeb odborníků. Úspora času a dokonalý výsledek vám náklady plně vynahradí.