0

Je lino to samé jako PVC? Rozdíly, které byste měli znát

V prodejnách Koberce K+K se často setkáváme se zákazníky, kteří při výběru nové podlahové krytiny používají termíny jako "linoleum", "lino" nebo "PVC lino". Ačkoliv se tato označení mohou zdát podobná a často se zaměňují, linoleum a PVC jsou ve skutečnosti dvě zcela odlišné podlahové krytiny s různými vlastnostmi. Pokud vybíráte mezi těmito dvěma možnostmi, je důležité znát rozdíly, abyste si vybrali tu správnou podlahu pro váš domov.

Linoleum – přírodní podlahová krytina s dlouhou historií

Linoleum, známé také jako lino, je tradiční podlahová krytina, která je vyrobena z přírodních materiálů. Vyrábí se ze směsi lněného oleje, pryskyřic, korkové nebo dřevité moučky, pigmentů, vápence a juty. Díky těmto ekologickým složkám je linoleum přírodní a šetrnou volbou pro vaši domácnost.

Lino má mnoho výhod. Vyniká schopností dobře izolovat teplo i zvuk, což jej činí vhodným pro obytné prostory, kde je důležitý komfort. Díky své pružnosti a odolnosti proti oděru vydrží lino dlouhá léta bez nutnosti častých oprav. Navíc má antistatické vlastnosti, díky kterým se často využívá v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Další zajímavou výhodou je jeho částečná prodyšnost, což znamená, že může být instalováno i na podklady, které nejsou vždy zcela suché.

Linoleum, známé také jako lino.

Je však třeba pamatovat na to, že linoleum není tak odolné vůči vlhkosti jako PVC. Z tohoto důvodu se lino příliš nehodí do koupelen nebo jiných vlhkých prostor, kde by mohlo dojít k jeho poškození. Na trhu najdete linoleum pod různými obchodními názvy, jako je Marmoleum, Linosom nebo Colorette, a můžete si tak vybrat z široké škály designů.

PVC – syntetická alternativa s širokou škálou využití

Na rozdíl od linolea je PVC, neboli polyvinylchlorid, podlahová krytina vyrobená ze syntetických materiálů. Díky svým vlastnostem je PVC neuvěřitelně oblíbené a rozšířené v mnoha domácnostech. PVC podlahy jsou pružné, odolné a velmi dobře tlumí kročejový hluk, což oceníte zejména v bytových domech. Jednou z největších výhod PVC je jeho vynikající tepelná vodivost, díky které je ideální volbou pro podlahové vytápění.

PVC je také výrazně odolnější vůči vodě než linoleum, což z něj činí ideální volbu pro koupelny, kuchyně nebo jiné vlhké prostory. Navíc je PVC hypoalergenní, což je skvělá zpráva pro alergiky, kteří ocení, že se na podlaze neusazuje prach a alergeny tak snadno jako na jiných typech podlahových krytin.

Další velkou výhodou PVC je jeho široká nabídka designů. PVC podlahy mohou imitovat téměř jakýkoliv materiál – od dřeva přes kámen až po dlažbu. Díky moderním technologiím jsou tyto imitace velmi realistické, takže můžete dosáhnout vzhledu přírodní podlahy za zlomek ceny. PVC podlahy jsou k dispozici jak v metrážovém provedení v šíře 2, 3, 4, 5 m.

PVC má širokou škálu designů, může vypadat jako OSB deska.

Jednou z dalších skvělých vlastností PVC podlahy je její snadná údržba. Stačí vysavač na běžné čištění, a pokud dojde k většímu znečištění, jednoduše ji setřete mopem nebo hadříkem s neutrálním čisticím prostředkem, jako je PU-čistič.

Výhody PVC jsou jasné:

  • Pružnost
  • Dobře tlumí kročejový hluk
  • Výborná teplená vodivost - hodí se na podlahové topení
  • Voděodolnost
  • PVC je hypoalergenní
  • Široká nabídka designů: dřevo, kachle, beton, OSB desky, a různé další vzory
  • Snadná údržba
  • Rychlá pokládka
Podívejte se na nabídku PVC

Jak vybrat mezi linoleem a PVC?

Ačkoli se linoleum a PVC mohou na první pohled zdát podobné, jedná se o dvě různé podlahové krytiny s odlišnými vlastnostmi. Linoleum je přírodní a ekologická volba, která je ideální do suchých prostor a tam, kde je kladen důraz na udržitelnost. Naopak PVC je syntetická, voděodolná podlaha, která je vhodná i do vlhkých prostor a nabízí širokou škálu designů.

Při výběru mezi linem a PVC zvažte specifické potřeby vašeho prostoru – zda hledáte přírodní materiál, zda potřebujete odolnost vůči vlhkosti, nebo preferujete určitý vizuální styl. Každá z těchto krytin má své výhody, takže vždy získáte odolnou a atraktivní podlahu, která bude dlouhodobě sloužit vaší domácnosti.