0

Volba podlahové krytiny

Díl druhý: Dřeva středního jasu

Dřeva středního jasu jsou taková, která nejsou ani výrazně světlá, ani příliš tmavá. Řadí se k velmi výrazným barevným typům, jejichž odstín dle barevné klasifikace patří k těm nejvýraznějším. Základní barva pak osciluje na škále od žluté, přes oranžovou, až do červené. Nyní se pojďme zaměřit na jednotlivé dřeviny, které do kategorie středně jasných spadají.

Dřevo je základ bydlení - třešeňTřešeň

Barvy třešně a jí podobné jsou obecně výrazné, červené, dalo by se říct až do rezava. Interiéru poslouží ve smyslu elegance, klasického barevného vzhledu při zachování relativní tmavosti, dále do prostoru vnáší teplý dojem. Její kresba je velmi zajímavá a úhledná. Jedná se o výrazný trend 90. let minulého století, v dnešních výběrech tolik nefiguruje. V současné době je poptávka především po méně výrazných tónech. Uvidíme, jakou módní vlnu přinese budoucnost, faktem je, že třešeň zůstává krásným ušlechtilým dřevem, které jistě nebude zapomenuto.

Dřevo je základ bydlení - pokoj

Dub

Patři u nás k nejoblíbenějším dřevinám, a to hned z několika důvodů. Vyznačuje se dostatečnou tvrdostí, odolností vůči vodě a celkovou výdrží. Je to zkrátka neotřesitelný trend napříč věky. Hodí se jako materiál masivní (parkety, prkna), stejně tak se z něj dají vytvářet vrstvené materiály, je vhodný pro výrobu oken, dveří a samozřejmě také nábytku. Typická barva je sytá, výrazná a žlutozlatá. Interiér, kterému dominuje, je solidní, robustní, teplý a podle typu provedení tenduje buď k rustikálu nebo modernitě. Dub je vhodný k moření, proto jej často můžeme vidět například v kouřovém provedení. Zároveň je možné jej i bělit, výsledný efekt tedy může zahrnovat cokoli od úplně bílé barvy až po typickou žlutavou. Čím světlejší provedení, tím modernější vzhled získáváme. K další oblíbené úpravě této dřeviny patří kartáčování, které zvýrazňuje hrubou strukturu a zesiluje dojem surovosti.

Buk

Dalším populárním dřevem je buk, zejména pro svou tvrdost a schopnost vydržet ohýbání. Současnou výhodou je i jeho nízká pořizovací cena. Kromě nábytku je vhodný na výrobu masivní podlahy (parkety). Typický odstín je lehce narůžovělý nebo s nádechem do oranžova, každopádně s velmi jemnou kresbou. Je hladký, proto se jako jedno z mála dřev dobře natírá barvou, která snadno překryje jeho původní strukturu. V 90. letech byl hojně užívaný jako vzor nepříliš kvalitních laminátových plovoucích podlah, naštěstí má v současné době i lepší využití v konceptu tzv. skandinávského trendu. Pro něj je typická neokázalost, jemnost, jednoduchost a čistota provedení.

Borovice a smrk

Borovici a smrk charakterizuje především jejich nízká pořizovací cena. Proto se z nich tak často vyrábí masivní nábytek. Borovice je měkčí, proto také náchylnější na odření, vrypy a poškrábání v rámci každodenního užívání. Pokud tyto dřeviny použijeme na podlahu, je nutno počítat s rychlým opotřebením, což ovšem některým druhům interiérů nemusí být vůbec na obtíž. Pro svou výraznou kresbu a sukovitost se obě dřeviny řadí primárně mezi rustikální a prosté. Z hlediska barevné škály se pohybujeme ve výrazně nažloutlých teplých odstínech. S původní barvou je možno dobře pracovat jak při moření, tak nátěru. 

Dřevo - základ bydlení - více pokojů

Ořech

Ořechové dřevo je elegance sama, je ušlechtilé, s nádhernou výraznou kresbou. Spolu s třešní se tradičně využívalo pro výrobu zámeckého nábytku. Jeho původní barva je neutrálně hnědá, může vykazovat odstíny do rezava, stejně jako třešeň. Míra jasu a sytosti může být v případě ořechu různá. Čím je barva neutrálnější, tím je výsledný dojem modernější. Ořech je spolu s dubem nejpopulárnější dřevinou nábytkového návrhářství. Výsledný dojem je vždy luxusní a elegantní.

 Z hlediska volby podlahové krytiny připomínáme, že kvalitní alternativou dřevěné podlahy středního jasu je PVC a vinylová podlaha s dekorem dřeva. Pro středně jasnou variantu náš sortiment zboží nabízí imitaci dřeva barvy béžové, zlaté a žluté, případně hnědé do červena.

Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.