0

Když dřeviny neladí

Nešťastné kombinace

Na základě letitých zkušeností víme, že není vhodné kombinovat především výrazně teplé a studené (s laděním do šeda) odstíny dřeva. Zejména pokud se jedná o stylově čisté interiéry, které si chtějí uchovat tuto jednotnost. Za příklad můžeme uvést nešťastné kombinace šedého dubu s třešní či bukem. Nejde ani tolik o barevný problém, jako spíš o nelogický postup – není důvod, proč kombinovat ryze klasické dřevo se dřevem moderně industriálním. V tomto případě se rozhodně vyplatí jedno ze dřev nahradit barevnou plochou (např. místo buku realizovat oranžovou barvu na bytových textiliích).

Různé dřeviny v interiéru

Stejnou otázkou je, zda kombinovat dřeva velmi světlá a velmi tmavá (např. jasan a wenge). Samotná kombinace nevypadá úplně špatně, ale opět postrádá základní logiku. Proč kombinovat dřevo prosté se dřevem vysoce elegantním? Namísto toho doporučujeme opět jeden z prvků provést v barvě. Konkrétně zanechat třeba klasickou podlahu ve dřevěném provedení wenge a k ní zvolit světlé dveře v lakované krémové barvě.

Chaos, chaos, chaos

Zcela chaotický dojem v interiéru způsobí kombinace více dřev s výraznou kresbou. I kdyby spolu tato ladila barevně, výrazná kresba se vzájemně bude tříštit a dobrý dojem tak rozhodně nevznikne.

Dalším důležitým pravidlem je, že případný nesoulad dřevin je tím patrnější, čím blíže v prostoru si kombinované dřeviny vzájemně stojí. Situaci zhoršuje i podobnost plochy, na které jsou nesourodé dřeviny aplikovány co do velikosti a tvaru.

Jak se nesouladu vyvarovat

Pokud chceme v interiéru přejeme pracovat s různými dřevinami, je dobré mít na paměti následující pravidla:

  • Nezapomínejte, jaké stylové odkazy konkrétní dřevina nese, nikdy nekombinujte dřeviny výrazně elegantní se zcela ležérními nebo surovými
  • Při rozhodování pracujte vždy s konkrétními vzorky, na jejichž základě si uděláte nejobjektivnější názor na to, jak spolu budou jednotlivá dřeva fungovat (především z hlediska barvy a kresby)
  • Mějte na paměti, že dřevo od své podstaty není primárně prvkem moderním. Na mnoha místech jej pro docílení moderního vzhledu interiéru můžeme nahradit prvkem nedřevěným. Zvláště podlaha nabízí neskutečnou škálu možných variant, inspirujte se v sortimentu naší nabídky.Jak sladit dřeviny

Pravidlo zaměnitelnosti

Dřevo může pěkně zútulnit interiér našeho domova, a to na menších plochách nebo v rámci zaměnitelných prvků, jakými je třeba nábytek. Zachováme-li základ (podlahu, schodiště, okenní rámy, dveře) spíše nedřevěný nebo v jednotné dřevině, ponecháme si tak dostatečný prostor pro použití dalších dřevěných prvků.

 

Jak řešit vzniklé nelady

Pokud už se nějaký ten nesoulad dřevin v našem interiéru vznikne, můžeme jeho dopady zmírnit následujícími způsoby. V případě, že se jedná o prvky přenosné, doporučujeme je buď úplně vyměnit nebo alespoň od sebe oddálit.

Když se jedná o pevný základ, provádějte změny následovně. Podlahu či schodiště můžete pokrýt vkusným metrážovým kobercem vhodného dekoru a provedení, okna můžete zkrášlit textilií. Zkrátka varianty řešení se nejdou vždy. Kvalifikovaná počáteční volba je však cestou ideální. 

Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.