0

Barevně sladěný dřevěný interiér

Touha člověka po dřevě je zcela přirozená, dřevem se chceme obklopovat, chceme s ním žít. Efektu dokonale sladěného interiéru můžeme dosáhnout, pokud při výběru dřevěných prvků zachováme obezřetnost a budeme pracovat s citem a pochopením.

Dřevo v interiéru domovaRiziko vzniku chaosu

Při práci se dřevem je potřeba si pohlídat, aby výsledný dojem nebyl chaotický nebo ještě hůř přeplácaný. Neexistuje žádná univerzální příručka, jaké přesné druhy dřevin je dohromady možné kombinovat. Dřevo je totiž materiálem natolik různorodým, že se nikdy nevyskytuje ve zcela unifikované podobě. Jak víme, škála barevné pestrosti i struktur je doslova nepřeberná a liší se kus od kusu. Proto je při ladění dřevěného interiéru nezbytné se přidržet několika základních pravidel.

Postupujte systematicky

Při plánování interiéru je dobré začít od největších ploch, tedy od podlahy. Od jejího výběru se následně odvíjí vše ostatní. S konkrétním barevným vzorkem podlahy můžete následně volit barvu a strukturu dveří a okenních rámů či dalšího nábytku.

To samé platí, když interiér dovybavujete textilními doplňky. Vždy je nutné s sebou do obchodů a showroomů vzít všechny dostupné vzorky již zvolených interiérových částí. Kombinace vždy posuzujte pečlivě a na základě reálných vzorků, protože žádná fotografie nemůže posloužit dostatečně realisticky.

Roli hraje světlo

Při posuzování jednotlivých barevných kombinací pamatujte na to, že roli hraje vždy světlo. Tedy teplé nebo studené osvětlení a samozřejmě rozdíl, který může způsobit denní světlo. Všechny tyto varianty je proto dobré vzít při výběru do úvahy.

Dřevěná sounáležitost

První možností je nechat všechny zásadní dřevěné prvky interiéru zhotovit v jednotné linii identické dřeviny. Okna, dveře a podlahy tak do sebe přesně zapadnou. Výsledek však může být poněkud fádní. Pokud máte odvahu pustit se do kombinatoriky, čtěte dál.

Při kombinování více různých dřevin je stěžejní, aby dřeva nesla stejnou myšlenku a ladila spolu barevně i kresbou. Nikdy neztrácejte ze zřetele celkovou atmosféru a styl, kterého byste rádi dosáhli. Elegance, luxus, klasický a moderní vzhled nebo naopak vzdušnost a neformálnost? Je dobré vědět, co se Vám líbí a tomu podmínit výběr.

Lofotový byt - dřevo v interiéru

Obecně platná pravidla dřevěné kombinatoriky

  • Dřeva barvy červené se vcelku dobře snášejí a kombinují navzájem. Nikdy s nimi však nedocílíte moderního vzhledu.
  • Neutrálně hnědá dřeva jsou ideálními adepty pro vzájemné kombinování. Velmi pěkně vypadají kombinace světlejších a tmavších odstínů.
  • Dobře spolu fungují také velmi světlá dřeva. Obvykle ani moc nevadí nádech do světle žluta či do růžova. Tyto barvy se zkrátka vzájemně dobře snášejí.
  • Při zachování podobné sytosti a různého jasu spolu dobře fungují i dřeva šedavá.
  • Osvědčenou kombinací jsou i varianty dřeva žlutavého, naoranžovělého a hnědého. Ovšem pozor, v moderních interiérech je příliš neuplatníte, vytvářejí totiž výrazně klasický nádech.
  • Snáze se Vám budou kombinovat dřeva s nevýraznou kresbou.
  • Pokud máte dřevo s výraznou kresbou, ponechte ho v interiéru solitérní. Případné další typy a odstíny volte spíše neutrální. 

Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.