0

Pár praktických rad, než půjdete nakupovat koberec

Koberec a jeho výběr je velmi zodpovědnou volbou na mnoho let dopředu. Poradíme Vám, jak se na tento krok dobře připravit a co musíte dopředu promyslet.

Gerflor

Vstupní parametry

Než se do obchodu s koberci vypravíte, musíte si ujasnit základní parametry:

  • Dobře zaměřit prostor a správně vypočítat metráž koberce (tento důležitý krok Vám ochotně pomůžeme vyřešit, neváhejte na nás obrátit)
  • Mít představu o základní barevnosti (vzít s sebou ideálně vzorek nábytkového dřeva použitého v interiéru; kousek potahové či závěsné látky)
  • Promyslet požadovanou strukturu, design koberce
  • Mít jasno o užitných vlastnostech pro konkrétní místnost našeho bytu (míru zátěže, opotřebení, kterému bude po dobu své životnosti koberec vystaven)

Z hlediska výběru je opravdu důležité, zda pořizujete koberec do obývacího pokoje, ložnice, dětského pokoje, kuchyně a jídelny, předsíně nebo kanceláře. Kromě estetiky hraje roli především intenzita užívání pokoje – rozdílné nároky má často užívaná místnost, jako například obývací pokoj, oproti klidové zóně, kterou nám poskytuje ložnice. Roli samozřejmě hraje i dynamika Vaší rodiny, život s dětmi či domácími mazlíčky.

Pokud vše dobře rozmyslíte předem, vyvarujete se tak nadměrnému opotřebení koberce. Porucha vzhledu koberce totiž vede k narušení estetiky celého obytného prostoru. Zbytečně Vás nutí k nadměrné údržbě a v konečném důsledku i k celkové nespokojenosti s podlahovinou.
Výběr dětského koberce - vzorcovník

Koberce pro zátěžové prostory a vstupní haly

Pro náročnější zatížení podlahy doporučujeme koberce s nízkou smyčkou nebo nízkým střiženým vlasem, vyšší hustoty a nejlépe ze syntetického materiálu (nejčastěji polyamid). Obecně platí, že smyčkový povrch je odolnější než střižený vlasový. Pokud je vzor koberce malý a hustý, nebývá na něm tolik zřetelné opotřebení.

Zvláštní úlohu má koberec pro předsíň. Musí zachytit mokro, špínu a písek z bot. Pořízení správného koberce do těchto prostor šetří výrazně náklady i čas na údržbu a čištění všech ostatních podlahovin v bytě. Obvykle se do předsíně doporučují koberce s vysokou tvrdou smyčkou vaflového charakteru.


Ideální koberec do obývacího pokoje

Zařizování obývacího pokoje patří k jednomu z nejtěžších. Je zde totiž potřeba spojit dva na první pohled protichůdné parametry. Požadavek na vysokou estetiku a pohodlí a zároveň značnou míru odolnosti vůči opotřebení. Obývací pokoj je totiž jedním z nejčastěji využívaných v celém bytě. Důležité je, aby se tento koberec dal dobře čistit, protože k příležitostným nehodám dochází doma v jednom kuse.

 

Dětský či studentský pokoj – vyberte ten nejhezčí koberec

Dětský koberec musí být hezký, nápaditý a pokud možno snadný na údržbu. Doporučuje se nízká smyčka, nejlépe vícebarevná, která snese častější údržbu. Přečtěte si více o výběru koberce do dětského pokoje.

Studentské pokoje a kanceláře doporučujeme vybavit kobercem s odolností vůči kancelářským kolečkovým židlím (symbol kolečkové židle v popisku koberce). Pracovní židle používané ve Vaší pracovně by měly být opatřeny kolečky s určením pro měkké podlahoviny a koberce.

 

Koberec příjemný na došlap, to je ta pravá volba pro Vaši ložnici

V ložnici jako v klidovém pokoji není zátěž vysoká. Můžete si tak dovolit kousek, který bude opravdu hezký, jemného vzoru či světlé krémové barvy, a především příjemný na došlap.

 

Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru Vašeho koberce snů. Neváhejte nás kontaktovat pro radu nebo přímo osobně navštívit na kterékoli prodejně.