0

Na co si dát pozor při výběru PVC podlahy

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství kvalitních PVC a vinylových podlah. Lino tak lze zakoupit v mnoha variantách a různých kvalitách. Poradíme Vám, na co si dát při jeho výběru zvláštní pozor a co nepodcenit.  Výběr podlahy je totiž volbou na mnoho let dopředu.

Naše podlahy

Cena vs. kvalita

Při výběru PVC a vinylové podlahy byste měli věnovat pozornost na prvním místě provedení a technickým parametrům. Od ceny se poté často odvíjí i kvalita. Levnější lino mívá často slabší nášlapnou plochu a v důsledku toho je pak i méně odolné. Z těchto důvodů proto nedoporučujeme pokládku PVC či jiného typu vinylové krytiny do pokojů s vysokou frekvencí užívání. Naopak velmi vhodným místem pro použití lina je ložnice či hostinský pokoj, ale rozhodně ne obývací pokoj či kuchyně. Levná lina, či PVC jsou často poznat hned na první pohled, jejich provedení a dekor Vás zpravidla spíš odradí. Jejich přítomnost v interiéru často působí na první pohled velmi lacině a „uměle“. Neváhejte si projít naši nabídku kvalitních PVC s rozmanitou škálou dekorů.

Obývák s podlahou

Struktura k nerozeznání od dřeva

PVC či vinyl jsou opravdovými materiály budoucnosti. Kvalita provedení v případě strukturovaného povrchu může být natolik dokonalá, že jsou na první pohled jen stěží k rozeznání od podlahy dřevěné. Estetická funkce jde ruku v ruce s výbornými údržbovými vlastnostmi a zároveň mimořádnou životností. To všechno jsou devizy kvalitní PVC a vinylové podlahy. Novodobé lino tak můžeme hrdě označit za hudbou budoucnosti.

Promyšlený způsob pokládky

Při výběru PVC či vinylové podlahy byste měli přihlédnout ke způsobu její realizace a pokládky. Například v případě volně položené PVC podlahy se může jednat o typ s textilní podložkou. Její výhodou je, že hravě vyrovná nerovnosti pokládkové plochy a tlumí kročejový hluk. Lino s textilní podložkou je mimo jiné příjemné na došlap a v neposlední řadě je tepelně odizolované, což zvyšuje celkový komfort místnosti. V naší nabídce naleznete několik kolekcí PVC podlah od společnosti Gerflor, jejichž součástí je patentovaná textilní podložka. 

Moderní vinylové dílce

Už před mnoha lety bylo lino dostupné také v podobě dílců, které na první pohled napodobovali dlažbu. Velká pozornost se však musela věnovat jejich pokládce, protože v případě chybné instalace se do podlahy snadno dostala vlhkost. Kvůli tomu později hrozilo odchlipování dílců od podlahy. Dnes je výběr a kvalita dílců mnohem lepší. Výrobci je označují jako vinylové dílce. Jedná se o tvrzené PVC s pěknými dekory a vysokou odolností. Můžeme se setkat se dvěma variantami jejich provedení. Tématu vinylových dílců a přednostem obou variant jsme se věnovali v samostatném článku Vinylové dílce – lepené či zámkové.

Vzorník vinylů

Vinyl, nebo PVC?

Vinyl je z velmi podobného materiálu jako běžné PVC podlahy. Také se jedná o umělý materiál, ale speciálně tvrzený. To má vliv především na jeho odolnost a prodlouženou životnost.

Nejdůležitější informace o PVC a vinylových podlahách jsme shrnuli v následujících bodech:

  • Předchůdcem PVC byla krytina známá jako „lino“. Dnešní materiály jsou mnohem kvalitnější a nabízí vyšší životnost. Pozadu nezůstaly ani dekory, které jsou dnes mnohem propracovanější a na pohled hezčí.
  • PVC mívá textilní podložku. Lino s textilní podložkou vyrovná drobné nerovnosti podkladu, tlumí kročejový hluk a zároveň vytváří tepelnou izolaci.
  • V často užívaných prostorách se PVC krytina k podlaze přímo lepí.
  • Při výběru PVC podlahy dobře počítejte a zvolte vhodnou šířku. Řiďte se pravidle, že čím méně spojů, tím lépe.
  • Dejte pozor na zátěžovou třídu a sílu nášlapné vrstvy – čím jsou hodnoty vyšší, tím je podlaha kvalitnější, odolnější, ale také dražší. Vždy velmi záleží na tom, do jakých prostor je PVC podlaha určená.
  • Existuje rovněž tvrzená, odolnější verze PVC podlah, která se označuje jako vinylová podlaha. Dostupná je ve variantě zaklikávacích dílců.
  • Nesporný benefit PVC podlahy je její snadná pokládka a údržba.
  • Pokud toužíte po ještě větším tepelném komfortu, tak je to právě podlaha PVC, která tvoří dokonalou podlahovou krytinu v kombinaci s podlahovým topením.

Pokud jste v našem článku nenalezli odpovědi na své otázky ohledně PVC podlahy, nebo si jen nejste jistí se správným výběrem lina s textilní podložkou, tak nás neváhejte kontaktovat. Naši vyškolení poradci Vám rádi pomohou a poradí.