0

Jak zvolit správný směr pokládky PVC a vinylové podlahy v dřevěném dekoru?

Jak položit plovoucí podlahu?

Rádi si děláte doma věci sami, abyste jim vtiskli svůj vlastní rukopis? Pokládání plovoucí podlahy, vinylové podlahy nebo PVC v metráži se může velice snadno stát skvělou ukázkou vašeho kutilského umu. S připraveným podkladem máte již napůl vyhráno, protože moderní vinylové dílce, zvláště vinyl klik, se instalují poměrně jednoduše a rychle a stejně tak PVC v roli. Jediné, nad čím se musíte zamyslet, je kromě zvoleného dekoru a množství podlahy také směr pokládky. Na délku nebo na šířku? Souběžně s oknem či dveřmi? A co dělat se schodištěm? V našem článku vám poskytneme odpovědi na tyto otázky, spolu s dalšími tipy, aby pokládka nové podlahy dopadla přesně podle Vašich představ. 

Základní pravidlo? Nechte se vést světlem 

Není žádným tajemstvím, že sluneční světlo je pro naši psychiku nepostradatelné. Zároveň slouží i jako šikovný pomocník v interiéru, kde si dokáže pěkně pohrát s prostorem. Proč ho tedy nevyužít při pokládání podlahy? Rozhodně uděláte dobře, když směr prken, který tvoří dekor podlahy, položíte souběžně s hlavním zdrojem světla v místnosti. Může jím být okno, ale i prosklené balkonové dveře či francouzské okno vedoucí na zahradu či terasu. Dopad světla opticky prodlouží lamelu a současně hezky zvýrazní dekor. I ten je koneckonců ideální vybírat podle světelných podmínek v místnosti. 

Pokud máte k dispozici dostatek světla, můžete si dovolit dekor tmavého dřeva. Pokládáte-li ale podlahu v tmavším pokoji, volte raději světlý dekor – prostor bude vypadat větší a vzdušnější. 

Podlahu položte tak, aby lamely šly napříč od denního světla.

Podélně či napříč? 

Vždy je dobré vycházet z půdorysu místnosti a jejích rozměrů. V případě prostorného pokoje jednoznačně platí výše uvedené pravidlo orientace podle zdroje světla. Co však dělat, když pokládáte podlahu v úzkém nebo malém prostoru? Máte před sebou dvě možnosti: 

  • PODÉLNĚ - Prkna můžete směrovat na délku (vertikálně), tedy klasicky souběžně s dopadem denního světla. Podélný směr pokládky místnost opticky prodlouží, což vypadá dobře zejména v chodbách. Chcete-li, aby se prostoru dodala hloubka, zkombinujte světlý dekor podlahy s tmavšími stěnami.    
     
  • NAPŘÍČ - Jestliže chcete místnost spíše rozšířit, než prodloužit, směřujte lamely na šířku (horizontálně). Příčný směr pokládky zajistí, že podlaha bude při vstupu působit širším a rozlehlejším dojmem. Je tedy potřeba volit postup opačný – podle směru žluté šipky. Vybírali bychom ze 4m šíře role a koupili bychom 3 běžné metry.
Podélná podlaha místnost opticky prodlouží, lamely napříč chodbu naopak rozšíří.

Nebojíte se trocha extravagance nebo ji dokonce vyhledáváte? V tom případě vám můžeme nabídnout ještě jednu méně obvyklou možnost pokládky.

  • NA KOSO - I velmi malá místnost se pomocí diagonálního směru pokládky zvětší opravdu překvapivě. I když jde jen o optický klam, můžete si být jistí, že hravé úhlopříčky oceníte nejen vy, ale i hosté. Záleží jen na tom, jaký úhel zvolíte. Nejlépe vypadá 45 stupňů, ale i menší úhel (např. 15 stupňů) pro výsledný efekt stačí. Je tu však jedna nevýhoda – pokládka na koso je poměrně náročná, a tak v tomto případě raději doporučujeme obrátit se na profesionály. Navíc musíte počítat s opravdu velkým prořezem. Tato varianta tedy není moc ekonomická, ale ani ekologická.    
     
  • DO STROMEČKU - Další neotřelou variantou je pokládka podlahy do stromečku. Tento styl pokládky můžete však zvolit jen v případě lepené vinylové podlahy, nebo se dá také koupit PVC, které je přímo v dekoru lamel položených do stromečku. Podlaha poté působí dojmem parket. Tento styl se používá hlavně ve starých domech, kde by bylo pořízení skutečných parket opravdu velkou finanční zátěží. 
Pokládka do stromečku nebo na koso?

Co dělat, když… 

  • pokládáte podlahu v celém bytě? V tom případě zvolte ve všech místnostech pokud možno stejný směr pokládky. Jestliže se nemůžete rozhodnout, jako výchozí bod berte nejfrekventovanější místnost, např. obývací pokoj. 
  • na místnost navazují schody? Položte podlahové dílce souběžně se schody, obzvláště tehdy, pokud pokládáte schody stejným dekorem. Přechod mezi schody a podlahou tak bude hezky plynulý. 
  • je mezi místnostmi dilatační spára? V tom případě slaďte směr podlahy se spárou a zakryjte ji vhodnou přechodovou lištou, ideálně ve stejném dekoru jako jsou vinylové dílce. 
  • má místnost atypický půdorys? Řiďte se pravidlem dopadu světla nebo orientujte směr pokládky podle nejdelší stěny. 

 

Jak správně položit PVC? Podívejte se na náš článek, ve kterém se dozvíte co přesně k pokládce budete potřebovat a jakým chybám se vyhnout.

Potřebujete-li při pokládce radu či pomoc, neváhejte se na nás obrátit. Náš vyškolený tým odborníků je vám plně k dispozici. Pokud si na pokládku netroufáte, nebo se chcete podívat pod ruce odborníků, nechce všechny starosti ohledně pokládky na nás. Jednoduše si spočítejte na kolik položení podlahy vyjde, pokud s cenou budete souhlasit odešlete poptávkový formulář a my už se o všechno postaráme.