0

Koberce - 1. díl seriálu Pokládka podlahové krytiny

Je vaše podlahová krytina stará nebo nevyhovující? Chcete ji vyměnit za novou a nevíte jak na to? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit úskalí této práce a zároveň Vám poradíme jak na to s pokládkou či instalací podlahy nové.

Položení podlahové krytiny díl I. – Koberce

Pokud jste se rozhodli pro pokládku koberce, vše začíná u zaměření místnosti. I v případě koberců samozřejmě platí již otřepané heslo „dvakrát měř jednou řež“. Je potřeba si nanést zaměřenou místnost na papír v jednoduchém plánku se všemi výklenky a zářezy. Pokud možno se vyvarujte spojům a zvolte dostatečné množství koberce, tak aby byl po celé ploše místnosti. Není problém přijít s plánkem na jednu z našich poboček a náš ochotný personál Vám s množstvím koberce rád poradí.

Bez ohledu na druh (zátěžový, kancelářský, dětský,…) je v podstatě možno pokládat koberce na jakýkoli podklad, pokud je čistý, rovný, suchý a bez trhlin. Pokud se nachází na podlaze nějaké trhliny nebo velké nerovnosti je potřeba tento defekt opravit. (drobné praskliny – opravný tmel a přebroušení, velké nerovnosti – opravný tmel a nivelace) Každopádně při rozsáhlých opravách bych se obrátil na specializovanou firmu, která Vám zaručí, že bude mít konkrétní podlahová krytina ty správné podmínky pro její pokládku. Tyto služby jsme Vám schopni samozřejmě poskytnout .

Pokud máte již podklad podlahy dostatečně připraven, rozviňte koberec v místnosti a nechte okraje přečnívat. Nyní byste měli nechat koberec nějakou dobu aklimatizovat. Obecně platí doba 24 hodin, avšak ne vždy, si zákazník může dovolit tak dlouho čekat. Pokud není koberec dlouho smotán a uskladněn v místnosti s nízkou teplotou (pod 15 °C) lze aklimatizaci zkrátit na dobu několika hodin. Pro pokládku koberců je vhodná pokojová teplota kolem 21 °C. Koberec nahrubo zařízněte a nechte přečnívat tak asi 5 cm na každé straně.

Dle míry zatížení je potřeba se rozhodnout na způsobu fixace podlahové krytiny. Můžete použít oboustrannou pásku – pro bytovou zátěž, fixace – střední zátěž, lepidlo – silná zátěž. Správně provedená fixace krytiny zabrání případnému pozdějšímu zvlnění. Samotné lepení zahajte překlopením půlky krytiny do středu místnosti a aplikací lepidla pomocí zubové stěrky, nechte lepidlo odvětrat dle návodu a poté překlopte koberec zpět do ještě vlhké vrstvy. Případné vzduchové boule vytlačujte vždy směrem od středu ke kraji. Tento postup opakujte i na druhé polovině místnosti. Pak již nic nebrání tomu, krytinu zaříznout na přesné rozměry. Pro lepení koberce jsou vhodná disperzní lepidla, avšak je potřeba, pokud se chystáte lepit na dřevěnou podlahu, zjistit snášenlivost s vodou. S volbou vhodného lepidla Vám rádi poradí naši zaměstnanci na prodejnách.

Pro ukončení koberce a jejich přechody mezi místnostmi použijte přechodové lišty a ukončovací lišty ze široké nabídky na prodejnách Koberce K+K.

Příslušenství

Pro jistotu kvalitně a profesionálně odvedené práce se kdykoliv obraťte na naši firmu, která spolupracuje z ověřenými podlaháři.