0

Pokládka PVC podlahy

Dávno pryč je doba klasického nevzhledného lina. Dnešní PVC podlahy představují oblíbenou volbu pro moderní interiéry. Není divu – lino druhé generace je atraktivní, odolné a snadno se udržuje. Navíc i jeho pokládka je poměrně jednoduchá. Tento článek vám poskytne ucelený návod, jak kvalitně a efektivně položit PVC podlahu ve vašem domě či bytě.

Chcete mít pokládku PVC podlahy bez starostí? Nechte si nezávazně spočítat cenovou nabídku pokládky v naši online kalkulačce.

Krok č. 1: Správný výběr PVC

Při výběru PVC podlahy se vedle vhodného dekoru zaměřte na kvalitu a technické parametry. Hlavním ukazatelem vám bude síla nášlapné vrstvy, která určuje odolnost a životnost podlahy. Vyšší zátěžová třída a robustnější nášlapná vrstva zaručují lepší výkon a vhodnost pro frekventovanější prostory, jako jsou obývací pokoje nebo kuchyně. Na druhé straně, pro méně zatěžované prostory, jako jsou ložnice nebo hostinské pokoje, postačí i levné PVC s nižší zátěžovou třídou.

Náš tip: V tomto případě je nejlepší řídit se cenou. Levnější varianty PVC mohou mít slabší nášlapnou vrstvu, což vede k menší odolnosti a kratší životnosti. Naopak u dražších PVC podlah se nemusíte o jejich odolnost obávat a můžete je klidně umístit přímo do chodby nebo obývacího pokoje. 

Při výběru vhodného PVC také zvažte, zda chcete pořídit variantu s textilní podložkou, která je ideální pro vyrovnávání drobných nerovností a zajištění lepšího akustického komfortu a tepelné izolace. 

Krok č. 2: Pečlivá příprava podkladu

Úspěch pokládky PVC podlahy začíná pečlivou přípravou podkladu. Základním předpokladem je, aby podkladová plocha byla rovná, čistá a zcela suchá. Nerovnosti mohou výrazně ovlivnit výsledný vzhled a funkčnost podlahy, proto je nutné je vyrovnat nivelační stěrkou. Tento krok je zvláště důležitý v případě, že podkladový povrch obsahuje trhliny, důlky nebo jiné nerovnosti. Po aplikaci nivelační stěrky počkejte na její úplné vytvrzení a vyschnutí.

Dalším klíčovým krokem je důkladné odstranění veškerých nečistot, prachu a mastnoty z podkladu. Tím zajistíte, že lepidlo nebo lepicí páska, použitá pro upevnění PVC podlahy, bude mít co nejlepší přilnavost. Použijte vysavač a poté podklad důkladně otřete vlhkým hadříkem, abyste odstranili i ty nejmenší částice prachu. Na závěr nechte podklad dostatečně vyschnout, neboť vlhkost by mohla způsobit narušení adheze lepidla nebo deformaci podlahové krytiny. 

Pozor! Relativní vlhkost vzduchu v místnosti by měla být 40–60 % a teplota 15–25 °C. Kvůli různým výkyvům doporučujeme nechat podlahovou krytinu před pokládkou aklimatizovat v místnosti po dobu 24 až 48 hodin. Zabráníte tak tomu, že se vám nová podlaha zvlní či jinak zdeformuje kvůli nepříznivým teplotním vlivům nebo nevhodné vlhkosti.

Krok č. 3: Na směru záleží

Volba směru pokládky PVC podlahy je důležitá pro vizuální efekt, který místnost získá. Směrováním podlahy podélně prostor opticky prodloužíte, zatímco pokládkou napříč místnost opticky rozšíříte. Vezměte v úvahu také rozměry místnosti a její osvětlení, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Správným výběrem směru pokládky přispějete k estetické harmonii a zvýšíte celkovou přitažlivost prostoru.

Náš tip: Pokud podlaha navazuje na schody, doporučujeme směrovat podlahové dílce souběžně se schodištěm pro vizuální kontinuitu. V případě atypického půdorysu můžete upravit směr pokládky tak, abyste podtrhli unikátní charakter místnosti a zároveň si usnadnili instalaci. 

Krok č. 4: Dvakrát měř a jednou řež

Máte-li zvolen dekor i směr pokládky, čeká vás klíčový úkol – správně zaměřit prostor a zvolit správné rozměry řezu PVC, o který se postarají v první řadě prodejci, vyřezání trubek a záhybů však zůstane zcela na vás. Při měření pamatujte na to, že stěny nejsou vždy dokonale rovné a může být potřeba položit podlahu i pod dveře, proto nechte rezervu alespoň 10 cm na všechny strany. Tato rezerva je zvláště důležitá v případě, kdy je nutné materiál přizpůsobit specifickým rozměrům místnosti nebo vyříznout otvory pro topení či jiné instalace. Mějte na paměti, že tolerance pro délku a šířku řezu PVC pro celoplošné pokrytí je ±1 %. 

Metrážové PVC se nabízí v několika různých šířích, role má nejčastěji 2, 3 a 4 m. Při měření tedy rovnou berte v úvahu, jaká šíře role bude pro váš prostor nejvhodnější. Často stačí zadat jen požadované rozměry místnosti a prodejce vám sám poradí, abyste nakoupili co nejekonomičtěji a s co nejmenším následným odpadem odřezků.

Pro dořezání PVC povolejte na pomoc kvalitní odlamovací nůž. Dejte pozor na směr vzoru, zejména u podlah napodobujících dřevo či jiné přírodní materiály. Dekor by měl plynule přecházet z jedné místnosti do druhé bez viditelných rozdílů. U podlah, které mají být instalovány v konkrétním směru, je nutné plánovat řezy tak, aby se minimalizoval odpad a zároveň dosáhlo co nejpřirozenějšího vzhledu.

Krok č. 5: Volná pokládka či lepení?

Nyní se musíte rozhodnout, jakým způsobem položíte PVC podlahu. Volná pokládka znamená, že podlaha je položena bez použití lepidla a může být snadno odstraněna nebo přemístěna. Ideálně se hodí pro méně zatěžované prostory, jako jsou ložnice nebo méně frekventované obytné pokoje. Tato metoda nabízí výhodu v podobě jednoduché demontáže, což je praktické při potřebě rychlé změny dekoru nebo při stěhování.

Na druhou stranu pro prostory s vyšší frekvencí chůze nebo v oblastech, kde je vyžadována vyšší odolnost podlahy, je vhodnější volbou lepení. Použití silného disperzního lepidla zajišťuje celoplošnou fixaci podlahy, což minimalizuje riziko jejího posunu nebo vzniku bublin a zároveň zvyšuje její celkovou odolnost a životnost. Při lepení dejte pozor na to, abyste lepidlo aplikovali rovnoměrně po celé ploše podkladu.

Jednotlivé pásy PVC, po dostatečném vytvrzení lepidla, ještě spojte metodou tzv. „studeného sváru“. K tomu budete potřebovat oboustrannou lepicí pásku a pastu pro svařování PVC za studena. Před samotným svařováním musíte provést tzv. „dvojitý řez“. Podlahu přeložte (tj. položte oba pásy na sebe s několika centimetrovým překryvem) a spoj kvalitně přelepte oboustrannou páskou, abyste povrch PVC ochránili před poleptáním. Pak do něj hluboko vtlačte špičku nože a následně nůž veďte spojením – tak pásku bezpečně a snadno proříznete. Nebo můžete páskou přelepit oblast řezu obou pásů, spodního i vrchního, a poté provést spojovací řez. Nyní odstraňte odříznuté pásky PVC a můžete přistoupit ke svařování. Tuba má integrovaný kovový hrot, který umožní aplikaci svařovací tekutiny hluboko do spoje. Závěrem už jen odstraňte lepicí pásku z nyní vodotěsného a téměř neviditelného spoje.

Náš tip: Jako alternativu k lepidlu můžete využít pevnou oboustrannou lepicí pásku. Ta poskytuje dostatečnou přilnavost, zatímco stále umožňuje relativně snadnou demontáž. 

Krok č. 6: Lišty jako třešnička na dortu

Finálními úpravami dosáhnete perfektního dojmu z nově položené PVC podlahy, proto se zaměřte na detaily. Soklové lišty nejenže zakrývají spoje mezi podlahou a stěnami, ale také chrání okraje podlahy před poškozením a zabraňují pronikání nečistot pod podlahovou krytinu. Lišty vyberte tak, aby harmonicky doplňovaly vzhled podlahy a celého interiéru.

V případě, že nově položená PVC podlaha navazuje na jiné typy podlahových krytin, budete potřebovat i přechodové lišty. Ty zajistí plynulý a bezpečný přechod mezi různými podlahami a přispějí k celkové estetice prostoru. Přechodové lišty jsou dostupné v různých materiálech a barevných odstínech, což umožňuje snadnou integraci do různorodých designových konceptů. Při jejich instalaci dbejte na přesnost a pečlivost, aby nevznikly výškové rozdíly nebo překážky v chůzi.

S pečlivým dodržením výše uvedených kroků bude pokládka PVC podlahy snadným a uspokojivým projektem. Pokud si na ni však netroufáte, neváhejte se obrátit na profesionály. Náš odborně vyškolený personál vám poradí a v případě potřeby podlahu i položí! Kolik stojí pokládka PVC bez námahy? Cenu zjistíte v naší online kalkulačce. 

Jak vypadá pokládka od našich profesionálu?