0

Víte, jak správně odzimovat chalupu?

„Jaro, je to v suchu, zima už nemůže,“ zpívá Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř ve známé písničce. Je však „v suchu“ i interiér vaší chalupy? Jaro je obdobím nových začátků, což platí i pro chaty a chalupy, které po zimním spánku vyžadují zvláštní péči. Správné odzimování připraví vaše útočiště na teplé měsíce plné pohody a relaxace. V tomto článku probereme klíčové aspekty jarního probuzení chalupy, včetně úklidu, péče o textilie a výběru praktického koberce.

S větráním opatrně

Znáte to. Po zimě přijedete na chalupu a přivítá vás zatuchlý vzduch. Jednou z prvních věcí, kterou máte chuť po otevření chalupy na jaře udělat, je pořádně vyvětrat. Naplno otevřít okna a dveře, aby se zatuchlý vzduch hezky vyměnil za čerstvý. Je však metoda velkého vyvětrání opravdu ta nejvhodnější? 

Větrání po zimě vyžaduje opatrný a promyšlený přístup, jinak by mohlo mít nežádoucí efekty jako vznik plísní. Zejména v chladnějších oblastech nebo v případě, že má chalupa silné zdivo, totiž při prudkém a dlouhotrvajícím větrání kondenzuje vlhkost na studených stěnách. Říká se tomu šoková reakce – promrzlé zdivo chalupy se příliš rychle zahřeje teplým vzduchem zvenčí a začne vlhnout. A než se nadějete, máte v chalupě plíseň. 

Doporučuje se proto začít s krátkodobým větráním, které postupně vymění vnitřní vzduch, aniž by došlo k drastickým teplotním změnám. Po krátkém větrání je vhodné zkontrolovat komín a začít pomalu zatápět. Tak se postupně zvýší teplota uvnitř, aniž by došlo k nežádoucí kondenzaci vlhkosti. Po několika hodinách, kdy se interiér a zdivo začnou zahřívat, můžete provést další, intenzivnější větrání. Urychlíte tak výměnu vzduchu, ale již v prostředí, které je lépe připraveno na příjem teplejšího venkovního vzduchu. Takto zajistíte, že se vlhkost neusadí na stěnách, a předejdete tak riziku vzniku plísní. 

Nezvaní hosté ven!

Po důkladném a opatrném vyvětrání chalupy přichází na řadu neméně důležitá fáze – generální úklid. Tento krok je zásadní nejen pro udržení čistoty a hezkého vzhledu chalupy, ale také pro vaše zdraví a bezpečnost. Nejprve se zaměřte na každý kout, který mohl přes zimu poskytnout útočiště nezvaným hostům v podobě pavouků a hmyzu. Vymetání pavučin a prachu by mělo být  prioritou. Důkladně pročešte všechny místnosti, nezapomeňte na stropy, rohy a těžko dostupná místa za nábytkem, kde se pavučiny a prach mohou snadno hromadit. Pokud objevíte nakladené larvy hmyzu, zvažte použití speciálního chemického postřiku. 

Někdy mokrý hadr nestačí

Neodmyslitelnou součástí jarního úklidu je čištění, dezinfekce a boj proti plísním. Plísně mohou mít negativní vliv na kvalitu vzduchu a představují riziko pro zdraví, zvláště pro osoby s alergiemi nebo respiračními problémy. Proto se doporučuje na postižené oblasti, jako jsou vlhké stěny, kouty koupelen a další místa náchylná k tvorbě plísní, použít vhodné dezinfekční prostředky. Nezapomeňte na důkladné větrání po aplikaci dezinfekce, aby se chemikálie neshromažďovaly v interiéru a nezatěžovaly vzduch. 

V případě, že se s plísněmi potýkáte pravidelně, zvažte i preventivní opatření, jako je použití nátěrů s protiplísňovými účinky nebo zlepšení ventilace v problematických oblastech. Ochránit stěny proti plísním je jedna věc, ale co takhle textílie? Na ty pořiďte nano impregnaci. Díky aplikaci nanočástic se už žádná vlhkost do koberce nebo sedačky nedostane. Čistota a zdravé prostředí vaší chalupy jsou základem pro její útulnost a pohodu, kterou v ní budete prožívat.

Vyprášit, vysát nebo rovnou vyprat

Péče o textilie v rámci jarního úklidu vaší chalupy představuje nejen estetickou, ale především zdravotní nezbytnost. Závěsy, peřiny, matrace, koberce a další textilní doplňky přitahují prach, roztoče a mikroorganismy, které mohou negativně ovlivnit vaše zdraví. V případě, že textilie vykazují známky znečištění nebo zápachu, vyvětrejte je nebo, je-li to možné, je přímo vyperte. Praní ve vhodném pracím programu nejenže odstraní všechny nečistoty, ale také zanechá textilie čisté a svěží.

Zdobí interiér vaší chalupy kožešiny? Ať už přírodní či umělé, nezapomeňte na jejich údržbu! Tyto kousky vyžadují specifickou péči, aby si zachovaly svou krásu a kvalitu. Přírodní kožešiny je vhodné vyprášit a vyvětrat na čerstvém vzduchu, avšak nevystavujte je přímému slunečnímu světlu, které by mohlo materiál poškodit. Umělé kožešiny lze často čistit domácími prostředky, které zajišťují jejich dlouhou životnost a vzhled. Při větším znečištění neváhejte s odborným čištěním, které zajistí, že vaše kožešiny budou vypadat zase jako nové.

Věděli jste, že některé koberce můžete strčit rovnou do pračky?

Koberec jako základ útulné chalupy

Mezi časté textilie na chalupách patří samozřejmě i koberce. Vždyť kdo by si nechtěl dopřát teplo a komfort, které nabízejí? Při odzimování chalupy je jim však potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Nejprve zkontrolujte stopy vlhkosti či přímo začínající plísně. Poté je vysajte a několik hodin nechte venku vyvětrat, abyste je zbavili případného zápachu zatuchliny. Přírodní materiály mohou být citlivější na zápach a vlhkost, zatímco syntetické varianty nabízejí lepší odolnost a snazší údržbu

Může se stát, že jarní úklid a příprava chalupy na sezónu přinese nemilé zjištění. Koberec už není to, co býval, a potřeboval by vyměnit. Nezoufejte – v naší nabídce levných koberců najdete krásné, odolné koberce za překvapivě nízké ceny. Výběr nového koberce se tak může stát příležitostí nejen k obnovení vzhledu vaší chalupy, ale také k zvýšení komfortu a útulnosti. A čím byste se při výběru nového koberce měli řídit? 

  • Syntetické koberce jsou ideální pro chalupy a chaty, kde je vyšší provoz. Jsou odolnější vůči skvrnám, snadno se čistí a méně na sebe vážou pachy.
  • Přírodní koberce do interiéru sice přinášejí luxus a komfort, díky vyšší náchylnosti k vlhnutí se však více hodí do celoročně obývaných prostor.

V naši nabídce naleznete široký výběr koberců, které se hodí do každého venkovského domova. Ať už hledáte něco praktického a odolného nebo dáváte přednost přírodnímu vzhledu, máme pro vás ten pravý koberec.