0

Za historií červeného koberce

Červený koberec coby znak nejvyšší úcty, luxusu a honosnosti, bez kterého se v dnešní době neobejde žádná velká událost ve světe reflektorů, má svůj prapůvodní obraz v dávné minulosti.

Červené koberce u nás pořídíte za přijatelné ceny

První zmínka o něm pochází ze starořeckých mýtů a bájí. Konkrétně se jedná o příběh návratu mykénského krále Agamemnóna domů z Trojských válek. Královna Klytaimnéstra jej rozhodně nijak neslavila a červený koberec před manželem rozprostřela jako symbol úcty jen naoko. Ve skutečnosti značil čas jeho blížící se vraždy, coby pomsty za nevěru a smrt dcery, kterou obětoval bohům. Tolik k červenému koberci Aischylovo drama Oresteia z 5. stol. př.n.l.

Další zmínka o užití červeného koberce v dnešním slavnostním smyslu pochází až z 19. stol., kdy byl přichystán na oslavu příjezdu prezidenta Spojených států Jamese Monroea. Stalo se tak roku 1821 během návštěvy Jižní Karolíny. Obdobně jako bájný Agamemnón na něj měl došlápnout po vystoupení z lodi.

Na počátku 20. stol jej začaly využívat americké železniční společnosti v první třídě svých vlaků. Červený koberec položený na zemi symbolizoval komfort a luxus a oddělovala prostory určené pro společenskou smetánku od části určené běžným pasažérům. V téže době se červený koberec dostal i do světa filmové slávy. Ve Spojených státech byl roku 1922 použit pro premiéru velkofilmu Robin Hood. A tehdejší hvězdy stříbrného plátna jako Douglas Fairbanks nebo Wallace Beery tuto novinku uměly náležitě prodat. A tak se červený koberec dostal až do Hollywoodu, kde si tímto vysloužil své pevné místo až do dnešních dní.

Od té doby už se červený koberec používal u všech významných premiér. Na Oscarech se poprvé objevil v roce 1961 a o pět let později zazářil ve své plné kráse díky prvnímu barevnému televiznímu přenosu tohoto ceremoniálu. Od této události je jeho sláva věčná a nekonečná. V těchto dnech si už nikdo nedokáže tuto událost bez několika tun těžkého červeného koberce představit.

Tolik k historii fenoménu. Pokud byste červeným kobercem rádi ozvláštnili i vaše komerční prostory nebo vzácné události, jako je třeba svatba, narozeniny nebo zahradní party, prohlédněte si nabídku našeho sortimentu. Řešení přesně na míru máme vždy po ruce, neváhejte nás proto kontaktovat