0

Nejčastější chyby při instalaci podlahy

Chcete položit podlahu vlastními silami? Než se do toho pustíte, přečtěte si tento článek, abyste věděli, jakých chyb se vyvarovat.

Na našich prodejnách jsme se setkali se spoustou příhod a nešťastných situací, kdy zákazník ve snaze ušetřit za pokládku podlahové krytiny od odborné firmy, zvolil tzv. domácí pokládku, neboli pokládku svépomocí. Pojďme se tedy podívat na pár nejčastějších chyb, kterých se můžete dopostit, když se do realizace nové podlahy pustíte na vlastní pěst.

Těmto chybám se při pokládce vaší nové podlahy vyhněte:

1. Špatné zaměření místnosti

Je potřeba si uvědomit, že správné zaměření místnosti, je základ všeho. Upřímně jsme ještě nenarazili na místnost, která by měla rovnoběžné stěny. Vždy byl rozdíl aspoň jeden centimetr, proto je nejlepší si rozměry místnosti změřit na více místech, a pokud najdete opravdu rozdíl v rozměrech, vždy počítejte s tím nejvdelším rozměrem. Zákaznici nejčastěji zapomínají na výklenky u dveří. Je opravdu lepší si připlatit za větší šíři krytiny, než mít pak nedostatek. V tomto platí staré ověřené pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“. Spoje mezi místnostmi se vytváří právě pod dveřmi, proto na ně nezapomínejte. Pokud budete chtít instalovat i soklové lišty, musíte věnovat pozornost tomu, jak vysoký bude tento sokl a počítat s kobercem i na tyto soklové lišty.

2. Spojování podlahové krytiny

Pokud je místnost příliš velká a musíte podlahovou krytinu napojovat, je potřeba zvolit správnou šíři podlahové krytiny a počítat s tím, že u koberce je nutné dodržet směr chlupu. Pokud koberec otočíte o 90°, bude tento spoj určitě vidět. Při instalaci metrážové pvc krytiny si dejte pozor na směr rozvinutí. Vždy musí jít stejným směrem.

3. Instalace podlahové krytiny na vlhký povrch

 Vlhkost podlahy je jednou z největších chyb při pokládce svépomocí. Pokud zvolíte pokládku na ne zcela vyschlou podlahu, může se vám stát, že se krytina za nějaký čas začne vlnit. Někdy je však vlnění krytiny způsobeno vlhkostí z okolního vzduchu. Tomuto lze předejít fixací krytiny.

4. Pokládka na nerovný podklad

 Pokud jste se rozhodli pro instalaci podlahové krytiny na nerovný povrch, je potřeba zvolit tu správnou krytinu k tomu určenou. Koberec jako takový snese i nějakou tu větší nerovnost a není na něm toho tolik vidět. U PVC (vinylu) však je vidět každá drobná nerovnost. PVC má tu vlastnost, že kopíruje jakoukoli nerovnost a za nějaký čas můžete vidět tyto nerovnosti i přes něj. V tomto případě byste měli uvažovat o pokládce samo vyrovnávacích podlahových krytin Texline, HQR, Home Comfort. Tyto krytiny mají fantastickou vlastnost, a tou je vyrovnání právě těchto drobných nerovností. Jejich výhoda spočívá i ve volné pokládce. Použití samonivelační stěrky pod vinylové dílce je opravdu nutnost.

5. Lepení nové podlahové krytiny na starou

Několik zákazníku přišlo na naše prodejny s tím, že se jim po nějakém čase lepená podlahová krytina zvlnila. Toto se nejčastěji stává v případech, pokud se použije nesprávné lepidlo a krytina se nalepí na starou podlahu. Lepidlo po čase zreaguje právě s touto starou krytinou a může se právě tato stará krytina zvlnit, tím pádem způsobí nerovnosti i na nové podlaze. Někdy je potřeba opravdu rozmyslet instalaci nové podlahy a zvolit stržení staré krytiny.

6. Nevhodné nářadí pro pokládku

Pro správné položení podlahové krytiny je nutné mít i odpovídající nářadí. Pořádný podlahářský nůž je základ pro instalaci.

Každopádně myslete na to, že pokud si necháte podlahovou krytinu instalovat od odborné firmy, vyhnete se případným problémům s možnou reklamací. Někdy není úplně chytré šetřit na nesprávném místě. Na našich pobočkách není problém si domluvit zaměření a instalaci podlahové krytiny, proto neváhejte a kontaktujte nás.