0

Jak prodloužit životnost koberce

Koberec a jeho životnost – kolik let vydrží a jaké kroky je dobré podniknout, aby byla co nejdelší? Otázky, které řeší snad každý majitel kusového či metrážového koberce. Poradíme Vám jak na věc, aby Vám koberec sloužil co nejdéle k Vaší plné spokojenosti.

 

Naše koberce

Tajné tipy předních expertů na koberce

 

Koberce známe jako svoje boty a za léta našich zkušeností jsme nasbírali množství tipů, jak na jejich úspěšnou údržbu. Rádi se o ně s Vámi podělíme. Staňte se ještě spokojenějšími majiteli koberce. Při dobré péči by Vám měl kvalitní koberec vydržet klidně 15-20 let. Pravidelná údržba koberce se projeví jeho barevnou stálostí a celkovou dobrou kondicí, kterou oceníte nejen z hlediska vzhledu, ale i kvality ovzduší v místnosti.

Čištění koberce

 

Základem je pravidelnost

Pro optimální životnost koberce je klíčové, aby jeho údržba probíhala pravidelně. Základním čištěním koberce je samozřejmě vysávání, které by se mělo opakovat každé 2-3 dny. Důležité totiž je, aby se mechanické nečistoty každodenního provozu odstraňovaly co nejdříve a nevznikla hloubková nečistota, která do kobercových vláken pronikne takřka navždy.

 

 

Dobrý vysavač se vyplatí

Vysavač je základním čisticím nástrojem koberce. Na trhu jich najdete nepřeberné množství na suché i mokré čištění, sáčkové i bezsáčkové varianty, robotické vysavače, které udělají svou práci samostatně za Vás… variant je bezpočet. Při výběru vhodného vysavače vždy dobře zvažte specifické podmínky Vašeho domu či bytu. Vybírejte kvalitu, protože Váš koberec si to zaslouží a bude Vám díky tomu dobře sloužit o mnoho déle.

 

Kvalita koberce

Roli v otázce životnosti samozřejmě hraje i kvalita koberce. S cenou jde zpravidla ruku v ruce kvalita materiálu a s tím související odolnost vůči vnějším vlivům. Kvalitnější materiály se udržují lépe, jsou trvanlivější a pokud je třeba čistit hrubé skvrny, vydrží ve své stálosti mnohem víc.

 

Dítě vylilo kelímek na koberec

Včasné odstranění akutních skvrn

Dalším klíčem k úspěchu je nikdy nezapomenout co nejrychleji vyčistit akutní skvrny, které koberec utrpí následkem malých domácích nehod. Jídlo na zemi, rozlité tekutiny, vliv domácích mazlíčků… a mnoho dalších drobných každodenních pohrom Váš koberec dozajista přežije. Zkuste mu v tom pomoci například tím, že každou takto nově vzniklou skvrnu co nejrychleji začistíte. Použijte některý ze šetrných chemických čističů (doporučujeme prostředky bez bělících složek).

 

Velká údržba

Jednou za čas je důležité zajistit pro Váš koberec generální údržbu. Spočívá v mokrém čištění. Ať už ji budete provádět ručně pomocí kobercového šamponu a kartáče nebo k tomu užijete speciální vysavač pro mokré čištění. Samozřejmě nejpohodlnější možností je nechat si koberec vyčistit specializovanou firmou. Věřte, že je lepší za čištění koberce jednou za čas zaplatit, než tento důležitý úkon odkládat a zanedbávat.


O kobercích víme takřka vše. V případě jakýchkoli dotazů se na nás proto neváhejte obrátit, nebo navštivte některou z našich kamenných poboček.