0

Pokládáme koberec

Pokládka koberce v obýváku

Otázce výběru vhodného typu koberce pro Váš domov jsme se věnovali již v mnoha příspěvcích. Související a neméně důležitou problematikou je doporučený postup při jeho pokládce. Správná pokládka koberce je základním předpokladem Vaší spokojenosti. Koberec Vám totiž bude následně dobře sloužit po všech stránkách:

  •         Otázka vzhledu a estetiky
  •         Zachování správné funkčnosti
  •        Optimální trvanlivost koberce

Při nevhodném položení koberce totiž riskujete nejen horší estetický vzhled, ale ruku v ruce s ním i omezenou funkčnost a zvýšené riziko nerovnoměrného opotřebení. Nevhodně položený koberec se totiž může nepěkně zvlnit, zvedat, ohýbat nebo dokonce celý pohybovat a ohrozit tak bezpečné užívání místnosti.

Metrážové koberce

Odbornou práci svěřte odborníkům

Pokládka celoplošného koberce je většinově úkolem pro odborníky. Metrážový koberec pokládáme dvěma základními způsoby:

  1. Volně, bez celoplošného lepení
  2. Celoplošné lepení k podkladu

Volné položení koberce

Z hlediska doporučené normy není třeba koberec do rozlohy 16 m2 celoplošně lepit. Stačí užít oboustrannou lepicí kobercovou pásku. Základem je absolutně rovný, pevný a čistý podklad. Ideální je v tomto případě pokládka koberce na beton. Před pokládkou se ujistěte, že má koberec požadovanou velikost. Přilepte oboustrannou pásku po obvodu místnosti, ochranný papír směrem ke koberci zatím neodstraňujte. Rozložte precizně koberec po celé místnosti, odstraňte nerovnosti a nechte jej 24 hodin aklimatizovat. Poté koberec zařízněte a zarovnejte po okrajích, sejměte ochranný papír z lepicí pásky a pevně přitlačte.

Celoplošné lepení koberce

Při celoplošném lepení koberce se nejčastěji používá lepidla bez rozpouštědel (disperzní lepidla).

Koberec se nejprve rozloží, nechá se aklimatizovat stejně jako v předchozím případě. Následuje práce s lepidlem, při které je vždy třeba přesně dodržet pokyny výrobce. Lepidlo se na nanáší ozubenou stěrkou na podklad a po odvětrání se koberec přitlačí na lepidlo.

Celoplošné lepení koberců jednoznačně doporučujeme svěřit do rukou odborníků. Ušetříte tak čas a zajistíte si nejlepší výsledek.

Dokončovací práce

Nejdůležitější dokončovací prací je olištování koberce. Jejím správným provedením docílíte maximálního výsledného efektu. Plastová obvodová lišta se nalepí nebo přichytí hmoždinkami na stěnu, následně se odstraní ochranný papír a přilepí se na ni pruh koberce identický s podkladem. V určitých typech interiéru můžete použít i podlahové lišty běžně užívané k zakončení netextilních typů podlahových krytin.