0

Travní koberec či umělý trávník, který chcete mít doma


Je dokázáno, že zelená barva nás uklidňuje a zlepšuje nám náladu. Ale co dělat, když se nedaří na předzahrádce vypěstovat trávník, protože na ni svítí málo nebo naopak moc sluníčka? Nebo když máte k dispozici jen balkon, kde si trávu prostě zasadit nemůžete? Nezoufejte! Venkovní travní koberec je skvělým řešením – dopřeje vám celoroční radost ze zeleně, nestojí vás skoro žádný čas při údržbě a nemusí se zavlažovat. 

Travička zelená, to je moje potěšení…

Dávno pryč je doba, kdy byl umělý trávník synonymem pro nevzhledný tvrdý venkovní koberec. Současná technologie výroby přináší naprosto nové možnosti vzhledu, měkkosti a odolnosti produktu, takže mnohdy narazíte na umělý travní koberec, který je k nerozeznání od skutečného trávníku. Prostě travní koberec jako živý. V tomto případě platí, že o kvalitě rozhoduje cena. Umělé travní koberce se nabízejí v široké škále, z které si vybere opravdu každý:

  • Umělé trávníky s nízkým vlasem (do 15 mm) a nižší gramáží (do 1500 g/m2) představují ekonomickou variantu travních koberců. Ideálně se hodí jako praktická podložka pod bazén. Ochrání ho před protržením a zároveň poskytne vhodnou čisticí zónu. Travní koberec pod bazén totiž nepouští vlákna a udrží bosé nohy pěkně v čistotě. Využijí ho i děti jako bezpečný hrací prostor pod prolézačkou, houpačkou či skluzavkou. S umělou trávou už nemusíte řešit žádné bláto po dešti! 
Verdino - travní koberec s nízkým vlasem
  • Travní koberce se středně dlouhým vlasem (15-35 mm) a střední gramáží (1500-2000 g/m2) jsou oblíbené pro svůj dobrý poměr ceny a výkonu. Svým vzhledem většinou věrně napodobují přírodní trávník díky přítomnosti zažloutlých či zahnědlých stébel, které dodávají koberci na autentičnosti. Hodí se na střešní terasy, předzahrádky, do zahradních altánů a pergol a pod venkovní sezení – prostě všude tam, kde se nedaří vypěstovat tak dokonalý trávník, jaký byste si představovali. Hosté jistě ocení perfektní sestřih, příjemný došlap a nepřítomnost hmyzu.  
     
CASTOR - travní koberec poměr cena výkon
  • Umělý trávník s vysokým vlasem (nad 35 cm) a vyšší gramáží (nad 2000 g/m2) nabízí naprosto luxusní uživatelské parametry. Barvou, hustotou i jemností se jedná o věrnou imitaci trávy, po které se prostě toužíte projít bosou nohou. Největší radost vám tento krásný umělý trávník udělá na balkoně, terase, verandě či v zimní zahradě – fantazii se meze nekladou. 
DAISY - nejluxusnější travní koberec

Umělá tráva obstojí v zimě i v létě 

Umělé travní koberce se vyrábí z kombinace polypropylenu a polyethylenu, která zaručí optimální poměr mezi měkkostí a odolností. Tento materiál je 100% prodyšný a zároveň vodopropustný. Travnatý koberec tedy hravě odolává nepřízni počasí i vlhkému prostředí. Při správné pokládce se na něm netvoří louže ani neplesniví, voda jím jednoduše proteče. Pro snazší a rychlejší odtok vody může být navíc opatřen nopy, které odborníci vřele doporučují na pevný podklad, např. beton či dlažbu. 

Umělé trávníky jsou určené pro celoroční používání, včetně zimního období. Pokud byste chtěli prodloužit životnost svého travního koberce, můžete ho na zimu srolovat a uložit. Není to však nijak nutné, pokud dodržíte jedinou podmínku – nenechejte na něm tvořit led. Rozpínáním zmrzlé vody by totiž mohlo dojít k poškození vláken.

V letních měsících je umělá tráva naopak vystavena jiné zatěžkávací zkoušce, a to působení slunečního záření. Pokud zvolíte travní koberec s UV ochranou, nemusíte se bát o jeho barevnou stálost. V případě levnějšího koberce však počítejte s tím, že v průběhu let do určité míry změní barvu a vyšisuje.

Pokládka travního koberce

Položit travní koberec zvládne opravdu každý. Nevěříte? Pojďme se na to podívat společně! 

  1. Nejprve si změřte plochu, na kterou chcete umělou trávu položit, a připočtěte pár centimetrů navíc. Budete je potřebovat při lepení jednotlivých travních pásů k sobě. Při objednávání nezapomeňte zvolit vhodnou šíři role, aby spojů bylo co nejméně.
  2. Teď vás čeká příprava podkladu. Venkovní travní koberec se musí pokládat na rovný povrch. Jakýkoli hrbol nebo naopak důlek by mohl vést k poškození koberce, nemluvě o možnosti drobných úrazů. Pokud se jedná o pevné podloží, jako je dlažba, beton či asfalt, stačí se ujistit, zda má minimální spád pro odvod vody. V případě měkkého podloží je potřeba stávající povrch lehce vyhloubit, zarovnat a zasypat jemnozrnným štěrkem. Následně se ještě přikryje vodopropustnou textilií.
  3. Po přípravě podloží lze přistoupit k samotné pokládce umělé trávy. Koberec u krajů odřežte odlamovacím nožem. Jednotlivé spoje podlepte páskou se speciálním lepidlem.
  4. Při závěrečné úpravě se umělý trávník už jen navlhčí a koštětem či kartáčem se uhladí vlákna proti směru slehnutí, aby tráva vypadala co nejpřirozeněji. Koberec doporučujeme také vysát od případných nečistot a uvolněných vláken při řezu. 

Komu se nelení, tomu se zelení?

To už dávno neplatí. Umělé travní koberce se zelenají stále a navíc bez práce! 

  • Užívejte si přirozeného vzhledu a dokonalé imitace trávy po celý rok. 
  • Proměňte balkon, terasu či lodžii v zelenou oázu. 
  • Zútulněte si okolí bazénu, zahradního sezení či dětského domečku.
  • Zapomeňte na sekačku, hnojení a provzdušňování. K údržbě umělé trávy potřebujete jen koště a případně hadici s vodou.
  • Bez nutnosti zavlažování můžete mít dobrý pocit, že šetříte vodními zdroji.

Umělý travní koberec venkovní je opravdovým top produktem sezóny. Na nic nečekejte a pořiďte si praktický, funkční a hlavně krásný umělý trávník teď hned! Ať už na balkon či terasu, k bazénu nebo do zahradního altánu, v naší široké nabídce umělých trav si zaručeně vyberete. Pokud si s výběrem nebudete vědět rady, neváhejte nás kontaktovat.