0

Materiály koberců

Vybíráte koberec? Máme pro Vás radu. Než začnete přemýšlet nad tím, jaký dekor by se dobře vyjímal ve Vašem interiéru, zaměřte se nejprve na materiál koberce. Protože právě použitý materiál rozhoduje o kvalitě koberce.

Barva není všechno

Každý z nás měl zajisté někdy doma koberec. Jaké vlastnosti jsou na první pohled viditelné? Nejdříve si určitě všimneme barvy a vzoru. Poté přijde na řadu délka vlasu. Tam většinou naše pozorovatelské schopnosti končí. Koberec se nám prostě buď líbí, nebo ne. Příliš ale spoléháme na zrak. Kromě toho, jak na nás koberec působí v rámci barevného rozložení v interiéru, ho vnímáme i jinými smysly. Zejména hmatem. Koberec by měl být především příjemný na dotek a došlap. Také by se měl dobře udržovat a odolávat běžnému domácímu provozu. A v neposlední řadě hřát, aby šetřil náklady na vytápění. To vše je záležitostí materiálu, který byl na výrobu koberce použit.

S jakými materiály se můžeme u koberců setkat?

Barvu pozná každý, ale zkratky uváděné u jednotlivých typů koberců mohou být pro někoho španělskou vesnicí. Také se ptáte, co to vlastně polyamid, polypropylen a polyester je? Pojďme se o kobercích dozvědět něco více – z jakých materiálů se  vyrábějí, čím jsou charakteristické a jaké mají vlastnosti. Tyto informace Vám pomůžou s výběrem koberce, který bude přesně vyhovovat Vašim představám!

PA polyamid

Polyamid je nejpoužívanějším materiálem při výrobě kobercového vlákna. Vyhovuje zejména díky své životnosti a všestrannosti. V neposlední řadě je také cenově přijatelný. Nabízí se v nezměrném množství barevných odstínů a upravuje se do stovek vzorů a struktur.

Charakteristické vlastnosti polyamidových vláken:

  • vysoká pevnost za sucha
  • vysoká odolnost proti oděru
  • vysoká pružnos
  • možnost trvalého plisován
  • vysoká biologická odolnost
  • stálost vůči chemickým činidlům, především alkálií
  • nízká specifická váha, velký specifický objem
  • velmi snadná údržba
  • velmi dobrá barvitelnost (závisí na typu vlákna)
  • nevýhodou je vznik statické elektřiny při výrobě i použití (ruší se antistatickými preparacemi)

Polyamidové koberce jsou odolné, snadno se udržují a nestojí moc. Díky těmto vlastnostem a široké škále barevných dekorů patří mezi velice oblíbené bytové koberce. Nevýhodou je vznik statické elektřiny, proto je dobré vybírat koberec s antistatickou úpravou.

Typickým zástupcem koberců z polyamidu je metrážový koberec Serenade. Díky střiženému vlasu a silné textilní podložce je velmi komfortní na došlap. Nabízí se v mnoha jednobarevných provedeních, které se skvěle hodí do každého moderního interiéru. Antistatická úprava zaručuje pohodlí a bezpečné užívání. Výhodou tohoto polyamidového koberce je stálobarevnost na sluníčku.

Dalším oblíbeným kobercem z polyamidu je metrážový koberec Bella Marbella. Řadí se mezi koberce typu scroll, má tedy smyčku i střižený vlas. Zdobí ho tištěný plastický vzor, který dodává interiéru originální vzhled. Díky pevné smyčce bez problémů odolá běžné bytové zátěži. Je nenáročný na údržbu a opatřený antistatickou úpravou.

Zajímavý a také levný je polyamidový metrážový koberec Normandie s decentně natištěným dekorem, který Vám udělá radost v každé místnosti. Má antistatickou úpravu, jednoduše se udržuje a navíc odolá příležitostnému pojezdu kolečkové židle.

Veselý vícebarevný dekor činí z metrážového koberce Expo New skvělý tip nejen do obýváku a pracovny, ale také do dětského pokojíčku. Zdobený je atraktivním potiskem geometrických kruhů. Koberec Expo New má antistatickou úpravu, dobře se udržuje a samozřejmě je také z polyamidového vlákna.

K našim nejoblíbenějším produktům pro děti patří dětský koberec Little Village. Veselý motiv silnic svádí malé neposedy ke hře a zabaví je na celé hodiny. Kvalitní polyamidové vlákno vydrží mnohé, od závodu s autíčky až po rozšlapanou svačinku. Koberec Little Village se nabízí v metrážovém i kusovém provedení.

Dětský metrážový koberec Alphabet patří mezi top polyamidové koberce určené předškolákům a mladším školákům. Pevná smyčka vydrží i příležitostné ježdění kolečkovou židlí. Koberec Alphabet nejen skvěle vypadá, ale i se snadno udržuje a zaručuje stálobarevnost.

Z polyamidu se vyrábějí také zátěžové koberce do kanceláří, hotelů a jiných komerčních prostorů. Využijí se i v domácnostech s intenzivnějším provozem. Metrážový koberec Akzento se díky zátěžové třídě 31 hodí do lehkého komerčního provozu. Jednoduchý vzor příjemně oživí zejména ubytovací prostory, jakou jsou hotelové pokoje, ale i méně namáhané kanceláře, zasedací místnosti apod. Koberec je opatřen antistatickou a protiskluznou úpravou a snadno se udržuje.

Metrážový polyamidový střižený zátěžový koberec Fortesse se nabízí v mnoha atraktivních barvách. Na sluníčku nevyšisuje, má antistatickou úpravu a odolnost proti každodennímu pojezdu kolečkovou židlí je pro něj samozřejmostí. Střední zátěžová třída (32) z něj činí koberec vhodný do administrativních budov, zasedacích místností, restaurací a galerií. Jedná se o jakýsi Mercedes mezi zátěžovými koberci.

PP polypropylen

Ve srovnání s polyamidem se jedná o levnější vlákno – nemá takovou barevnou stálost, ani není tak příjemné na dotek. Oproti polyamidu ale vytváří malou statickou energii, tudíž se koberec nemusí dodatečně upravovat. Je také cenově dostupnější. Díky svému výrobnímu postupu je polypropylen značně odolný proti skvrnám a různým nečistotám. Může být dokonce konstruován i pro venkovní použití.

Charakteristické vlastnosti polypropylenových vláken:

  • nejlehčí vlákno ze všech textilií
  • odolnost vůči chemikáliím
  • dobrá pevnost v oděru
  • minimální navlhavost
  • nízký sklon k nabíjení statickou elektřinou a ke žmolkování
  • na dotyk se PP vlákna neliší od ovčí vlny
  • nevýhodou je nízká schopnost zotavení po deformaci, malá odolnost proti účinkům světla a vyšších teplot a nižší pružnost

Polypropylenové koberce mají dobrý poměr cena a výkon. Za slušnou cenu dostanete odolný a příjemný koberec. Nevýhodou může být nestálobarevnost.

Metrážový smyčkový koberec Superstar je mezi zákazníky velice oblíbený pro svůj praktický melírový dekor, na kterém hned není vidět každé smítko. Koberec také dobře odolává opotřebení. Jedná se o jeden z nejprodávanějších smyčkových koberců vůbec.

Podobně praktický a oblíbený je metrážový koberec Imago. Opět se jedná o „smyčku“. Ta je pevná a nízká, takže zaručuje jednoduchou údržbu. Koberec je odolný proti vyšisování a má protiskluznou úpravu.

Náš nejprodávanější smyčkový metrážový koberec Leon má ze spodní strany silnou vrstvu filcu (textilní podložky). Poskytuje tak mimořádně efektivní tepelnou izolaci. Díky svým hřejivým vlastnostem i odolnosti proti zašpinění se koberec Leon skvěle hodí i do dětského pokoje.

I polypropylenový koberec může být luxusní! Důkazem toho je metrážový koberec Dalesman se silnou textilní podložkou. Vysoký vlas vypadá skvěle a navíc je velice komfortní na dotek a došlap. Koberec Dalesman se nabízí v atraktivních odstínech šedé, které se skvěle hodí do moderních interiérů.

Velice oblíbený je smyčkový polypropylenový metrážový koberec Woodlands. Jedná se o koberec s pevně utaženou nízkou smyčkou a silnou textilní podložkou. Koberec je tak velmi odolný proti ošlapu a zároveň teplý a příjemný na omak. Nabízí se v příjemných hnědých odstínech, které do interiéru vnášejí útulnou domácí atmosféru. Jednoduše se udržuje a navíc praktické melírové provedení skryje kdejakou nečistotu.

Metrážový koberec Rambo - Torpedo 73 je odolný koberec s nízkou smyčkou, praktický na údržbu a opatřený protiskluznou úpravou. Neutrální šedý dekor pěkně ladí v každém moderním interiéru. Jedná se o koberec beze vzoru ani žádného prolisu.

PES polyester

Polyester se používá v obytných a méně namáhaných komerčních prostorách. Polyesterové koberce se vyznačují svou barevnou jasností a stálobarevností. Tento materiál je také odolný proti vodou rozpustným skvrnám. Polyesterová příze je v současnosti hodně produkována z recyklovaných plastových PET lahví a její kvalita je považována za lepší než klasické polyesterové vlákno.

Charakteristické vlastnosti polyesterových vláken:

  • jemnost, měkkost a hebkost
  • vysoká odolnost na světle
  • dobrá odolnost proti nečistotám a mikroorganismům
  • minimální navlhavost
  • na omak a leskem připomínají přírodní hedvábí

Polyesterové koberce jsou kvalitnější a na dotek příjemnější než ty polypropylenové či polyamidové. Nevýhodou je trochu vyšší cena.

Úžasná měkkost polyesterových vláken se projevuje u kusového koberce Rabbit. Tak vysoký komfort jste ještě nezažili! Díky své jemnosti se hodí zejména do obývacího pokoje a ložnice. Nabízí se v několika moderních barevných provedeních, které se stanou ozdobou interiéru.

Vlna

Vlna je drahé přírodní vlákno, které se vyznačuje hebkostí a hřejivostí. Neměnný materiál, vynikající na dotyk, snižuje viditelnost drobných nečistot díky své jemné, rozptýlené charakteristice. Koberec z vlny pohlcuje prach, značně tlumí hluk, zlepšuje akustiku v místnosti a výborně izoluje.

Charakteristické vlastnosti vlněných vláken:

  • jemnost, měkkost a hebkost
  • vysoká hřejivost
  • dlouhá životnost
  • nevýhodou je nízká odolnost proti nečistotám

Vlněné koberce jsou luxusní kousky, které dodají Vašemu interiéru jedinečný vzhled. Díky jejich dlouhé životnosti a odolnosti z nich budete mít radost opravdu dlouho. V porovnání se syntetickými vlákny však hůře odolávají špíně, proto jsou náročnější na údržbu.

Vlněný metrážový koberec Alfawool patří mezi luxusní bytové koberce. Určený je všem milovníkům přírodních materiálů. Má antistatickou úpravu a protiskluznou vrstvu. Díky nízké smyčce není jeho údržba tak náročná a je velmi odolný proti opotřebení.

Doufáme, že Vám náš článek pomohl při výběru toho správného koberce. Podívejte se do našeho e-shopu, kde koberce všech typů nabízíme kusové i v metráži. Také nás můžete navštívit v jedné z našich deseti prodejen, kde Vám náš vyškolený personál rád s výběrem pomůže.