0

Trávní koberec na terasu, balkón nebo k bazénu bez sekání

Připravte vaše venkovní prostory na novou sezónu umělým travním kobercem! Ať si chcete zvelebit terasu či předzahrádku, nebo upravit místo před venkovním bazénem, je umělá tráva ideální volbou. Proč? Nemusí se sekat ani jinak udržovat a hlavně – nikdy neuschne!

Také jste již unaveni marnými pokusy vypěstovat dokonalý trávník? Sníte o stále zelené trávě bez plevele, sluncem vypálených míst a klíšťat? Nebo toužíte po trávníku tam, kde vám opravdu sám neporoste – na balkoně, terase či v zimní zahradě? Přesně pro to jsme připravili článek, z něhož se dozvíte vše podstatné. 

Kam s travním kobercem?

Umělé trávníky a travní koberce jsou primárně určeny pro použití ve venkovních prostorech, jako jsou terasy, bazény, zahrady a balkóny, ale také dobře poslouží ve vnitřních prostorách kolem krytých bazénů, v zimních zahradách nebo u vstupních dveří či v hale. 

Umělou trávu se nebojte nechat venku. Sníh, mráz ani horké slunce jim nevadí – travní pásy jsou stejně hezké za mokra i za sucha a obstojí v každém počasí. 

Chybí Vám v zimě zelená? Umělá tráva na terasu nebo travní koberec na balkon to vyřeší. Kutilové si z travních koberců můžou vyrobit hezkou dekoraci do květináčů nebo truhlíků. Vytvoříte si tak stálezelenou oázu, která se navíc nemusí prakticky udržovat. 

Umělou trávou si také můžete zvelebit prostor okolo venkovního bazénu. Už bude konec bahnitých louží a navíc si ušetříte práci s vybíráním trávových stébel z bazénu. A když už jsme u radovánek – chcete dětem dopřát pobyt na zahradě, ale trápí vás udusaná a zničená tráva? S pomocí umělého trávníku si na části zahrady udělejte dětské hřiště. Přidejte domeček, skluzavku a ráj dětí je na světě. Navíc se nemusíte obávat klíšťat ani včel, protože hmyz se v umělé trávě nedrží. 

Travní koberce využijete opravdu univerzálně. Na předzahrádce, kde se stále nedaří vypěstovat hezký trávník, na parkovacím stání, pod venkovním sezením či pergolou, nebo na zahrádce restaurace. Jelikož jsou z rubové strany většinou opatřeny protiskluzovou vrstvou nebo gumovými nopky, vůbec se nemusíte bát o bezpečnost. 

Jak na pokládku travního koberce?

Pokládka travního koberce je velice jednoduchá a zvládne ji každý šikovný kutil.

  • Nejprve si pečlivě změřte plochu, kterou chcete travním kobercem zkrášlit. Abyste byli s výsledkem opravdu spokojeni, připočtěte pár centimetrů navíc kvůli spojům travních pásů.
  • V případě pokládky na měkké podloží (hlína) je potřeba terén nejprve zarovnat a vysypat jemným štěrkem či pískem. Na takto připravený povrch se položí vodopropustná geotextilie a ukotví se kolíky. A máte skoro vyhráno – pak už se jen položí travní pásy, které se opět připevní kolíky. Ale pozor! Nezapomeňte pokládat trávu tak, aby vlákna směřovala stejným směrem. 
  • Pokud pokládáte travní koberec na pevný povrch (beton), budete potřebovat jen speciální pásku. Opět si však dejte pozor, abyste travní pásy položili ve stejném směru. Z nabídky umělých trávníků se zaměřte na ty, které mají nopy – díky nim se pod kobercem vytvoří prostor, kterým může odtéci voda.
  • A už zbývají jen kosmetické úpravy – závěrečné „učesání“ koštětem a pak hurá na první grilování na zbrusu nové luxusní nezničitelné trávě! 

Necítíte se na práci s odlamovacím nožem? Nevadí! Obraťte se na kteroukoli z našich poboček, kde Vám doporučí zkušeného podlaháře.

Jak udržovat travní koberec?

Údržba umělé trávy spočívá jen v jednoduchém odstraňování napadaných nečistot. K tomu sice můžete využít koště či kartáč, ale úplně nejjednodušší je vzít si na travní koberec vysavač. Pokud potřebujete provést větší očistu, není problém trávník otřít vlhkým hadříkem nebo rovnou postříkat hadicí. Umělá tráva je opravdu materiál, kterému mokro nevadí. 

Jaké má travní koberec výhody?

  • V umělé trávě se nedrží klíšťata.
  • Umělý trávník nemusíte sekat, zavlažovat ani zbavovat otravného plevele.
  • Travní koberec je velice odolný proti mechanickému poničení.
  • Ve většině případů je i odolný proti UV záření.
  • Tento trávník můžete v klidu použít v každém ročním období a bude stále krásně zelený.

Kde mohu travní koberec koupit?

Umělé travní koberce se vyrábějí v několika šířích, aby si každý mohl zvolit ten ideální rozměr. Také se nabízejí v mnoha variantách, které se liší cenou a kvalitou. Zelený koberec za hubičku, pěkně vypadající umělý trávník za rozumnou cenu i luxusní umělá tráva, kterou na první pohled nerozeznáte od té skutečné. Na našich pobočkách a v našem e-shopu se na prodej travních koberců specializujeme již několik let. Tak neváhejte a připravte se s námi na novou sezónu!