0

FAQ - často kladené dotazy

Nejčastěji kladené otázky

1.       Jaký je rozdíl mezi PVC a Vinylem?

PVC a Vinyl je jeden a ten samý materiál. Zjednodušeně řečeno: Vinyl = Polyvinylchlorid (PVC) (vícevrstvá syntetická krytina vyrobená polymerací z vinylchloridu). Více najdete v článku.

 

2.       Jaký je rozdíl mezi Polyamidem a Polypropylenem?

Oba dva materiály patří mezi základní vlákna při výrobě koberců. V podstatě lze říci, že polyamidové koberce mají velmi dobré optické i akustické vlastnosti. Jsou navíc známy pro svou velmi dobrou tvarovou paměť – schopnost znovu se narovnat. Polypropylenové koberce jsou cenově příznivější, vhodné do místností s podlahovým topením, ale ve srovnání s polyamidovými se rychleji ochodí. Každý má svoje výhody a nevýhody, o kterých si můžete podrobněji přečíst v článku.

 

3.       Poskytuje vaše firma i pokládku a rozvoz?

Ano, na každé z našich poboček Koberce K+K Vám náš ochotný personál doporučí kvalitního podlaháře a zajistí odvoz nakoupeného zboží.

 

4.       Co je to nášlapná vrstva? (u PVC)

Jedná se zjednodušeně řečeno o jednu z nejvrchnějších vrstev na PVC. Tato vrstva má za účel chránit samotný design (potisk) PVC. Jedná se vlastě o takový ochranný film, který chrání dekor proti poničení. Více se o nášlapné vrstvě dozvíte zde.

 

5.       Jaká je dodací doba při výběru z objednávkového servisu?

Standartní doba dodání zboží z objednávkového servisu je zhruba do 7 pracovních dní. Pokud se jedná o výběr z exkluzivního zboží, je dodací doba výjimečně 3-4 týdny, kdy se podlahová krytina musí objednat přímo u výrobce ze zahraničí.

 

6.       V čem spočívá údržba koberce?

Údržba a čištění koberce spočívá v jeho pravidelném vysávání. I nejdražší a nejodolnější koberec bude po několika týdnech či měsících vypadat sešle, nebude-li mu věnována náležitá pravidelná péče. S dnešními přípravky pro chemické ošetřování koberců a vyspělou domácí technikou může být údržba koberců skutečně zábavou. Zvlášť pokud vám nezabere moc času a za chvilku vidíte skvělý výsledek.

 

7.       Jak čistit a udržovat PVC (Vinyl)?

Jelikož se jedná o materiál, který je nenáročný, je jeho údržba a čištění velice jednoduché. Zjednodušeně řečeno, vysávání a občasné vytírání lehce vlhkým mopem s příslušným čistícím prostředkem je plně dostačující. Více o údržbě PVC najdete zde.

 

8.       Jak rychle se sešlape koberec?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Každý koberec se sešlape, ale každý za jiný časový úsek. Zde je potřeba si uvědomit, v jakém provozu bude koberec položen. Jeden druh koberce může vydržet za určitých podmínek 8 let v téměř nepoškozeném stavu. Pokud však je na koberec vyvinuta extrémní zátěž, může ten samý druh vydržet třeba jen 3 roky. Záleží na struktuře koberce jeho materiálu jeho vlákna. Ne každý koberec je určen pro všechny druhy zátěže. V tomto Vám mohou být k dopomoci piktogramy zatížení tzv. třída zátěže, která by měla být k nahlédnutí u každého koberce. Pro více informací klikněte na Jaké jsou druhy koberců a Jaký vybrat materiál koberce?

 

9.       Je nutno PVC nebo koberec lepit?

Každá podlahová krytina, až na speciální materiály, by měla být nějakým způsobem fixována. Fixací podlahy zabráníte jejímu pohybu po podkladu a vyhnete se tzv. vlnění koberce nebo PVC. Jako každý materiál reaguje podlahová krytina na změnu teplot, vlhkosti nebo stavu podkladu v místnosti. Tyto změny mají za následek právě již zmíněné vlnění podlahové krytiny. Pokud chcete zabránit této vlastnosti, nechte si podlahu položit od odborníků nebo vybírejte takovou podlahovou krytinu, která fixaci nepotřebuje. Inspirujte se zde.

 

10.   Je možno koberec čistit na mokro?

Již od výrobce je kobercové vlákno napuštěno ochrannou impregnační vrstvou, která má za účel ochránit vlákna před vniknutím nečistot. Pokud se tato impregnace odstraní, a to právě praním mokrou cestou, je koberec náchylnější k nečistotám. Tyto nečistoty se dostanou hluboko do struktury vlákna koberce a jdou hůře vyčistit. Proto pokud si do domácnosti pozvete odbornou firmu na mokré čistění koberce, ujistěte se, zdali je schopna Vám na koberci po čištění tuto impregnaci obnovit. Pro běžné čištění koberce naše firma doporučuje tzv. čištění suchou cestou, která spočívá zjednodušeně řečeno v rozsypání speciálního čistícího prášku po koberci a jeho následném vysátí.

 

 

11.   Jaké jsou třídy zátěže podlahových krytin?

Rozlišujeme tři základní třídy zátěže podlahových krytin:

- Domácí zátěž

- Kancelářská zátěž

- Průmyslová zátěž

Pro lepší představivost jsme pro Vás připravili přehlednou tabulku.

zatezove-koberce-piktogram

 

12.   Jak nejlépe zaměřit koberec?

Opravdovou jistotu ve správném zaměření koberce budete mít, pokud si pozvete podlaháře, který místnost zaměří a můžete s ním zároveň zkonzultovat případné problémy. Odpadá Vám starost s budoucím řešením problému, jak koberec nastavit při špatném zaměření. Na našich pobočkách se můžete vždy obrátit na personál, který Vám kontakt na podlaháře předá.
Pokud se přece jen rozhodnete pro domácí zaměření místnosti, musíte místnost vždy změřit na více místech, abyste případně zjistili nerovnost stěn. Často se zapomíná na výklenky u topných těles a výklenky dveří. Vždy je lepší si pořádně vše několikrát rozměřit.
I zde myslete na heslo „Dvakrát měř, jednou řež“.

 

13.   Upravujete velikost koberců dle individuálních potřeb?

Ano, na každé z našich poboček dokážeme koberce upravit dle potřeb zákazníka. Samozřejmě vše má nějaký limit a někdy je opravdu lepší podlahovou krytinu upravit až přímo na místě v místnosti. Neváhejte se obrátit na personál na prodejně s individuálním požadavkem.

 

14.   Pro koho jsou vhodné zátěžové koberce?

Zátěžové koberce se používají do místnosti s předpokládaným větším zatížením. Tyto koberce jsou vhodné do kanceláří, chodeb, předsíní aj. Zátěžový koberec můžete samozřejmě použít i v domácnosti. Jejich využití je v podstatě neomezené.

 

15.   Jsou vaše koberce vhodné i pro alergiky?

Ano, v naší síti prodejen můžete zakoupit i koberce vhodné pro alergiky. Koberec jako takový není sám o sobě zdrojem roztočů. Více naleznete v článku.

 

16.   Kdy je vhodné použít podložku pod koberce?

Podložku je vhodné použít pod každý koberec ve všech prostorách. Podložka zajistí větší komfort při chůzi, zároveň funguje jako tepelná i zvuková izolace, tudíž je ideální pro dětské pokoje. Při použití podložky pod koberec se prodlouží životnost koberce až o 40 % a také vyrovná i možné nedokonalosti. Podložka pod koberce se používá POUZE pod koberce, ne pod PVC nebo plovoucí podlahu.

 

17.   Lze se zbavit přehybů na koberci?

Přehyby na koberci jsou ve většině případů způsobeny nesprávnou manipulací, uskladněním nebo dopravou. Ve většině případů se tyto přehyby po nějakém čase ztratí. Může se však stát, že tyto přehyby zůstanou na koberci napořád, zvláště pokud je koberec při dopravě delší čas zlomen. Každá podlahová krytina by měla před pokládkou nějaký čas ležet v místnosti rozbalena.

 

18.   Je zákaznická karta přenosná?

Ano, zákaznická karta klubu K+K je přenosná. Pokud vlastníte tuto kartu můžete ji používat v celé své rodině. Nezapomínejte však na pravidelné čtvrtletní slosování z řad našich členů klubu, který od naší společnosti obdrží dar. Pokud tedy bude každý člen rodiny vlastnit svoji kartu, máte větší šanci na výhru.

19.   Je možné nakupovat na splátky?

V tuto chvíli na našich prodejnách nákup na splátky neposkytujeme.

 

20.   Jaká je platnost dárkového poukazu?

Platnost dárkového poukazu je vždy vyznačena na jeho přední straně a z pravidla bývá půl rok až rok.