0

Jsou koberce vhodné pro alergiky?

Již poměrně dlouhou dobu se vedou spory o to, zda je koberec v domácnosti vhodný pro alergiky. Výzkumy pokročily a ukázaly zajímavý výsledek. Pojďme společně zbořit staré mýty a přečtěme si, co říkají odborníci! 

Alergie je velkým problémem moderní doby

Alergie je nepřiměřenou reakcí organismu na kontakt s alergenem. Taková reakce může být v některých případech i život ohrožující. V dnešní době trávíme mnoho času v uzavřených, špatně větraných prostorech, kde jsou největším alergenem bytové druhy roztočů – Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophogoides farinae.  

Roztoči jsou příbuzní klíšťat, pouhým okem neviditelní. Tito drobní členovci měří jen zhruba 0,2 mm, ale pokud jsou „dobře živeni“, mohou dorůst až velikosti 0,5 mm. Ke svému životu potřebují teplotu 22–26 °C a vzdušnou vlhkost minimálně 50 %. Ideální je však 70–80 % a klidné a tmavé prostředí. Jejich potravou jsou odpadlé části kůže. Tito roztoči žijí 2–4 měsíce a vyprodukují 200x více exkrementu než sami váží!

Jsou roztoči nebezpeční?

Roztoči sami o sobě nebezpeční nejsou. Jejich výkaly a odumřelé částečky těl však představují velmi nebezpečné alergeny. Na rozdíl od plísňových a bakteriálních alergenů, které po rozvíření zůstávají ve vzduchu někdy i celý den, se roztočové alergeny spojují s domácím prachem a po rozvíření se do 15 minut usadit na zem. 

A nyní důležitá otázka. Nacházejí se roztoči ve větší míře v posteli či v koberci? Odpověď vás možná šokuje - roztočové alergeny z 90 % pocházejí z postelí, NE z koberců! V koberci totiž roztoči nemají správné podmínky pro život.

Je koberec bezpečnější než PVC či pevné podlahy?

Experti při zkoumání množství drobných prachových částic opustili ulice a soustředili se na prostory, kde žijeme a pracujeme. Dva německé ústavy, Asociace pro alergie a astma (Deutschen Allergie- und Asthmabund, DAAB) a Společnost pro analýzy životního prostředí a interiéru (GUI), zpracovaly studii prašnosti ve vnitřním prostředí. Porovnávaly prostory s celoplošnými koberci a prostory s pevnými podlahami – laminátovými a dřevěnými. 

Ukázalo se, že v místnostech s koberci je o 50% nižší koncentrace jemných prachových částic, zatímco v místnostech s pevnými podlahami byla v některých případech i výrazně překročena povolená hranice 50 µg/m3 (mikrogramů na metr krychlový). V místnostech s pevnými podlahami byla naměřena průměrná denní hodnota 62,9 µg/m3. To je o téměř 26 % více než povolená hodnota. V místnostech s koberci bylo naměřeno pouze 30,4 µg/m3. Pro koberec a textilní podlahoviny dopadly tedy tyto zkoušky výborně!

Co se děje s alergeny v koberci

Odborníci z výzkumného ústavu v Cáchách také potvrzují, že prach s alergeny se daleko lehčeji rozvíří a zvedne již při běžné chůzi z tvrdé podlahy, než z podlahy měkké, tedy z koberce. V koberci zůstává prach i s alergeny přidržen ve vlasu koberce a je možno jej odstranit teprve vysáváním. Pokud tedy nemůžete několikrát za den setřít tvrdou podlahu, je pro osoby s alergií a potížemi s dýcháním lepší koberec. Podlahové krytiny typu koberce nedovolí, aby se při chůzi prach zvedal do ovzduší – váží jej poměrně pevně do vlasu. Důležitá je pak intenzita vysávání.

V čem je tedy koberec lepší a proč?

Při dodržování pravidelného vysávání (min. 1 – 2 x týdně) koberce výrazně snižují prašnost v místnosti a značně tlumí hluk, čímž zlepšují akustiku místnosti. Svou hřejivostí a pozitivní barevností posilují psychickou pohodu. Jsou také bezpečné v chůzi a ortopedové oceňují jejich ohleduplnost ke kloubům. Koberce jsou navíc výbornou tepelnou izolací. Dokážou udržet až o 12 % tepla více než dřevěné, keramické či kamenné podlahy.

Už jste se rozhodli? Koberec nebo lino či PVC si můžete vybrat z naši široké nabídky.

Jak poznat koberec pro alergiky

Výrobci koberců již dlouhodobě financují výzkum pro „lepší vzduch a zdravé prostředí“. V dnešní době proto existují i speciálně testované koberce pro alergiky. Zákazník tyto koberce pozná podle toho, že nesou značku TÜV-Siegel: „Für Alergiker geeignet“ (vyhovující pro alergiky). I tento typ koberců můžete zakoupit v síti našich prodejen Koberce K+K. Mezi koberce pro alergiky patří například Expo New a řada dalších.

Naši odborní poradci vám na prodejnách rádi pomohou s výběrem té správné podlahové krytiny. Neváhejte se na ně proto obrátit.