0

Údržba a čištění PVC podlah

Rozhodli jste se v rámci rekonstrukce domu pro PVC podlahu, nebo se přestěhovali do bytu, kde je právě tento typ podlahy, o kterou jste se doposud nemuseli starat? Náš článek vám prozradí, jak správně pečovat o tento druh podlahové krytiny.

udrzba-pvc-krytin

 

Proč je důležité nepodcenit správnou údržbu?

Přestože jsou podlahové krytiny vyrobeny z pevných a odolných materiálů, je potřeba se o ně správně starat a zajistit tak jejich rychlé opotřebení. V domácích podmínkách jsou PVC podlahy vystaveny běžným uživatelským podmínkám, než je tomu například u podlah v průmyslových objektech, nebo komerčních prostorách. Údržba PVC u vás doma proto bude velmi jednoduchá, ale je důležité se držet několika pravidel.

Rady a tipy, jak se starat o PVC

V případě takzvaného suchého úklidu je nejlepší volit mezi obyčejným smetákem, nebo vysavačem. U vysavače však doporučujeme vypnutí kartáčů, nebo výměnu hlavice, která je přímo určena na tento typ podlah.

Při vytírání bychom měli volit přípravky, které jsou výrobcem navrženy pro PVC. Pokud nemáme po ruce žádný podobný přípravek, svou službu odvede i obyčejná horká voda. Rozhodně tak doporučujeme použít samotnou vodu bez přidání domácích přípravků na mytí nádobí. Tyto saponáty totiž fungují na bázi odmašťovačů a mohou trvale poničit ochrannou vrstvu vaší podlahy. PVC by se tak mohla začít velmi rychle špinit a časem by se mohly vyskytnout i barevné skvrny.

Dále bychom se měli vyhnout použití ředidel, organických rozpouštědel, nebo jiných chemických látek. Pokud dojde ke kontaktu s některou z uvedených látek, je nutné ihned látku setřít a podlahu očistit obyčejnou vodou. 

Pozor bychom si také měli dát na veškeré výrobky z gumy. Tmavá a barevná guma bývá často součástí nábytku jako ochranná podložka. Při kontaktu s podlahou však tyto gumy zanechávají nehezké a velmi často neodstranitelné šmouhy. 

Poslední výstrahou by nám měly být ostré předměty. Toto varování platí hlavně pro místnosti jako jsou kuchyně, kde často dochází k pádům příborů a nožů na zem. Ostré hroty mohou způsobit na povrchu podlahy nevratné mechanické poškození. 

Pokud si nevíte rady s problémem, na jehož vyřešení jste zde nenalezli odpověď, neváhejte využít našeho odborného poradenství a obrátit se na nás. Rádi vám pomůžeme.

Prohlédněte si naše PVC