0

Vinylová podlaha – lepená či zámková?

Kvalitní vinylové podlahy patří v dnešní době k nejvyhledávanějším podlahovým krytinám. Svou čistou svěží elegancí, špičkovými uživatelskými parametry a praktickou nezničitelností představují skutečně to nejideálnější řešení pro každý interiér. Známe ji jako alternativu ke klasickému PVC v metráži, ale díky trendům moderního bydlení se čím dál více upouští od PVC a do popředí se dostávají vinylové dílce. Ty se nabízejí ve dvou atraktivních variantách, lepené a zámkové, nebo také click vinyl. Pojďme se nyní podívat na rozdíly mezi nimi.

Co znamená lepená vinylová podlaha?

Celoplošně lepené vinylové podlahy představují cenově úspornější variantu, na druhou stranu jsou obecně náročnější na kvalitu podkladu a následnou instalaci. Před samotným lepením je nutné věnovat dostatečnou pozornost přípravě primární podlahy (beton, anhydrid), která musí být dostatečně vyschlá a dokonale vyrovnaná. K tomuto účelu se používá nivelační stěrka. Jelikož tato vrstva může být pochozí v závislosti na vlhkosti prostředí nejdříve za 48 hodin, je lepená varianta více časově náročná. Samotná pokládka je pracnější, a proto doporučujeme se v tomto směru obrátit na odborníky. Cenu pokládky si můžete nezávazně vypočítat na naší kalkulačce. 

Spočítat pokládku našim odborníkem

Při nedodržení správného postupu (perfektní vyrovnanost podkladu, kvalitní stěrka a správný druh lepidla, penetrace, závěrečné válcování, teplota v místnosti 18–24ºC) hrozí, že by výsledek nemusel odpovídat vašim představám.

Co je zámková vinylová podlaha?

Říká se jí také vinylová podlaha click. Vinylová plovoucí podlaha s revolučním systémem instalace pomocí zámků CLIC je skutečně velmi komfortním řešením podlah, s jakým se na našem trhu setkáte. Její pokládka je svou jednoduchostí srovnatelná s pokládkou již dnes spíše překonaných laminátových plovoucích podlah. Jednotlivé podlahové dílce se do sebe zaklikávají bez použití lepidla či potřebného nářadí. K instalaci dochází pomocí patentovaného systému speciálních zámků. Pokud pokládáte podlahu v novostavbě, není dokonce potřeba ani nivelační stěrky. Vyšší pořizovací cena zámkových dílců je tak vyvážena nenáročností montáže, protože dokonalého výsledku hravě dosáhne každý šikovný kutil. A co víc – podlaha je ihned připravena k používání. 

Těžká volba? Záleží na Vašich preferencích

Nemůžete se rozhodnout mezi lepenou a zámkovou variantou? Nebojte se na nás obrátit a poradit se s odborníkyKonzultaci s odborníkem velmi doporučujeme, protože letité zkušenosti s problematikou vinylových dílců nic nenahradí, každé prostředí je jiné, každé podlahové vytápění (teplovodní báze, elektrická báze) si žádá jiný postup dokonce i jiný materiál. 

  • Pokud upřednostňujete rychlost a jednoduchost pokládky, je pro Vás podlaha se zaklikávacím systémem tím pravým řešením. Pozornost však věnujte první vrstvě podlahy. Provádíte-li rekonstrukci a podklad není stoprocentně rovný, doporučujeme udělat nivelační stěrku i pod zámkový vinyl. 
  • Na co si však určitě dát pozor, tak jsou velké výkyvy teplot. Vinylová podlaha reaguje na chlad či vysokou teplotu. Proto pokud víte, že ve Vašem bytě či domě bude docházet k velkým změnám teplot, raději dejte přednost lepené variantě. Když se totiž vinylová podlaha přilepí, prostor pro výkyv se minimalizuje.

Vinylová podlaha – kvalita, pohodlí a zdraví především

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli z variant, vězte, že Vaše volba bude vždy správná.

  • Odolnost, stabilita a dlouhá životnost představují základní trojici požadavků, které vinylová podlaha splňuje na jedničku. Ať už je zamýšlíte do bytových prostor, či komerčních prostor, odvedou vždy dobrou práci. Pokud by však přece jen došlo k lokálnímu poškození, lze jednotlivé lamely jednoduše vyměnit.
  • Moderní kolekce s atraktivním designem autenticky napodobuje dřevěný povrch a představuje vhodnou alternativu k parketám či dřevěné podlaze. Po našich vinylových dílcích se zkrátka musíte projít, abyste poznali, že nejsou ze dřeva.
  • Špičková povrchová úprava činí z vinylových dílců podlahu více než příjemnou na došlap. Chůze po ní je tichá a přináší pocit útulnosti a hřejivého tepla. Pro zvýšení komfortu je možné pod zámkovou podlahu použít speciální podložku, která ještě více podpoří tepelně izolační a akustické vlastnosti vinylu. Její přítomnost také skvěle utlumí kročejový hluk.
  • Podlaha je antistatická a neulpívá na ni prach. Díky povrchové úpravě PUR nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Vystačíte si pouze s klasickým mopem a doporučenými čistícími přípravky. Ještě nikdy nebylo dosažení hygienické čistoty tak snadné.
  • Vinylová podlaha bude dobrým společníkem ve všech místnostech Vašeho bytu. Díky své 100% voděodolnosti a nenasákavosti povrchu je však oceníte zejména v kuchyni, koupelně a WC, kde hravě zvládnou nejednu domácí havárii.
  • Ve svém domově se chcete cítit především bezpečně. Lepená i zámková vinylová podlaha má protiskluzový povrch a protipožární odolnost, a proto Vám tento pocit bez problému zajistí. Navíc jsou naprosto zdravotně nezávadné.
  • Vinylová podlaha neobsahuje ftaláty a splňují i nejpřísnější normy ohledně škodlivých látek (včetně formaldehydu). Tyto vlastnosti ocení především osoby trpící alergiemi. 
  • Díky dobré tepelné vodivosti je vinylová podlaha skvělou volbou v kombinaci s podlahovým topením.

Vinylovou podlahu najdete nově k objednání přímo na našem e-shopu. Proto neváhejte a prohlédněte si náš sortiment nebo nás navštívit přímo v jedné z našich deseti prodejen. Rádi Vám s výběrem pomůžeme!