0

Jak pečovat o vinylovou podlahu

Návod, jak správně pečovat o vinylovou podlahu. V našem mini seriálu naleznete osvědčené rady a tipy na údržbu a čištění vinylové podlahy.

Správná péče a údržba vinylové podlahy

Okolo PVC (vinylových) podlah se vyskytuje řada pověr o jejich údržbě a čištění. Při správné údržbě a čištění lze podstatně prodloužit životnost vinylové podlahy. V každé domácnosti bychom měli myslet na to, že je potřeba se zbavit v první řadě hrubých nečistot, proto je dobré umístit před vchodem do místností čistící zónu nebo rohože.

Na začátku musíme oddělit dva základní pojmy: Čištění podlahové krytiny a údržba podlahové krytiny

Čištění vinylové podlahy

Obecně lze říci, že bychom se měli vyvarovat nadměrnému a dlouhodobému působení vody na krytinu. V žádném případě nenechávejte na vinylových podlahách mokré louže. Pokud na podlaze nemáte usazenou špínu, skvrny, fleky aj., vyvarujte se použití čisticích prostředků. Hrubé nečistoty a prach vysajte vysavačem nebo použijte smeták. Případně můžete podlahu setřít vodou navlhčeným mopem. Do vody lze namíchat čistící prostředek na vinylové podlahy. Frekvence čištění vinylové podlahy odpovídá jejímu používání a nelze ji obecně určit. Pro čištění PVC podlah používejte prostředky k tomu určené.

Údržba vinylové podlahy

Pod pojmem údržba vinylové podlahové krytiny se rozumí vytvoření ochranného filmu na nášlapné vrstvě podlahoviny, který odpuzuje přilnavost nečistot na krytinu a zvyšuje její otěruvzdornost. Tato údržba by se měla opakovat každý měsíc. V tomto případě musíte ale sáhnout po přípravku na údržbu a ošetřování vinylových podlah. Důležité je také aplikovat tento přípravek na již vyčištěnou podlahu. Pokud aplikujete tento prostředek na podlahovou krytinu, která je špinavá, vytvoříte na nečistotách ochranný film (konzervace). Na toto si dávejte velký pozor, velice by Vám to znesnadnilo další čistění. V ideálním případě je nejlepší aplikovat přípravek ihned po montáži a vyčištění podlahoviny. Někteří výrobci doporučují při první aplikaci použít neředěný přípravek.