0

Je lino to samé jako PVC?

Již několik let se setkáváme na prodejnách Koberce K+K se zákazníky, kteří si chtějí pořídit novou podlahovou krytinu a nazývají ji „linoleum“ nebo také lino či PVC lino. Obecně je tato podlahovina zaměňována za PVC, ovšem rozdíl mezi nimi je velice podstatný. A proto si některé rozdíly krátce popíšeme.

Nabídka PVC

Linoleum (Lino)

Lino je vyrobeno ze směsi lněného oleje, pryskyřic, korkové nebo dřevité moučky, pigmentů, vápence a juty. Lze tedy říci, že se jedná o přírodní podlahovou krytinu. Mezi vlastnosti lina patří izolace tepla a zvuku, pružnost a dobrá odolnost proti oděru. Pro svoji antistatickou vlastnost se často používá ve zdravotnictví. Mezi další výhody je její částečná prodyšnost. Lino se tedy hodí na podklady, které nejsou vždy zcela suché. Nicméně není zcela vhodné do koupelen, protože méně odolává vodě. Na trhu se pak linoleum prodává pod různými obchodními názvy (Marmoleum, Linosom, Colorette).

lino-vs-pvc

PVC (Vinyl)

Je vyroben ze syntetického materiálu zvaného polyvinylchlorid. Jedná se o materiál oblíbený pro svoji pružnost, útlum kročejového hluku a tepelnou vodivost (je vhodný v kombinaci s podlahovým vytápěním). Oproti linu velmi dobře odolává vodě, a proto je vhodný do koupelen. Tuto krytinu ocení především alergici, neboť se jedná o anti alergenní typ podlahy. Mezi velké přednosti tohoto materiálu patří atraktivní vzhled imitující jakýkoli druh podlahové krytiny (kámen, dřevo, “plovoucí podlaha“, dlažba aj.) Tato krytina se vyrábí jak v metrážovém provedení (šíře 2, 3, 4, 5 m), tak jako dílce, které jsou rozděleny dle způsobu pokládky na lepené a volně ložené (systém zámku). Mezi kladné vlastnosti PVC viniylové podlahy můžeme zařadit jeho jednoduchou údržbu – pomocí vysavače, nebo při větším zašpinění stačí setřít mopem (hadrem) s neutrálním čističem (PU-čistič).




Na našem trhu najdete PVC (Vinyl) pod názvy :

Metrážové provedení – Texline, Home Comfort, HQR, Texalino, Gratex aj.

Lepené nebo se zámkem – Creation, Moduleo